Měsíc: Prosinec 2023

Tenisová senzace na Nový rok. Kvitová oznámila, že v létě čeká potomka


Do nové sezony už nenaskočí. Česká tenistka Petra Kvitová přesně o půlnoci v prvních minutách Nového roku na sociálních sítích oznámila, že s trenérem a manželem Jiřím Vaňkem čeká v létě potomka.

„Přejeme Vám vše nejlepší do nového roku a zároveň se s Vámi chceme podělit o skvělou novinku. V létě očekáváme miminko,“ napsala Kvitová na instagramu k dvěma fotografiím s o 12 let starším Vaňkem, za něhož se vdala v červenci.

„I když mi bude chybět má každoroční cesta do Austrálie a sport, který miluju, těším se na to, že strávím nějakou dobu doma přípravou na tuto vzrušující příští kapitolu v našich životech,“ dodala k fotografii s dětskými dupačkami.

Kvitová ovládla Wimbledon v letech 2011 a 2014, v roce 2011 také triumfovala na Turnaji mistryň. Ve světovém žebříčku vystoupala v kariéře až druhé místo. Na okruhu WTA získala levoruká hráčka z Fulneku ve dvouhře 31 titulů, loni ovládla turnaje v Miami a Berlíně. Uplynulou sezonu ukončila na čtrnáctém místě světového žebříčku.

V roce 2016 získala Kvitová bronz na olympijských hrách v Riu de Janeiro, šestkrát také pomohla k triumfu ve Fed Cupu. Na kurtech se rodačka z Bílovce představila naposledy na začátku října, kdy prohrála na turnaji v Pekingu ve 2. kole s Ruskou Ljudmilou Samsonovovou. Poté ukončila sezonu, omluvila se i z listopadové účasti ve finálovém turnaji o Pohár Billie Jean Kingové v Seville.

Z bývalých českých tenistek čeká v současné době druhého potomka Barbora Strýcová nebo Andrea Sestini Hlaváčková, dvojnásobnou matkou již je další nedávná fedcupová vítězka Lucie Šafářová. Předloni přivedla na svět syna Kristýna Plíšková.

Ze světových hráček má aktuálně přerušenou kariéru kvůli těhotenství například olympijská vítězka z Tokia Švýcarka Belinda Bencicová. Po narození potomka se v této sezoně vracejí bývalé světové jedničky Němka Angelique Kerberová a Japonka Naomi Ósakaová.



Zdroj příspěvku

Hokejisté porazili Švýcarsko, ve čtvrtfinále jim hrozí Kanada


Čeští hokejisté zdolali na mistrovství světa dvacítek v Göteborgu 4:2 Švýcarsko a udrželi třetí místo v základní skupině B. V úterním čtvrtfinále čeká svěřence trenéra Patrika Augusty druhý tým z „áčka“, kterým bude Kanada, či Německo. Švýcaři půjdou ze čtvrté pozice na domácí Švédsko, které ovládlo skupinu.

Češi sice ztratili vedení 2:0, ale v čase 52:47 rozhodl kapitán Jiří Kulich a výsledek ještě pečetil obránce Tomáš Hamara.

Obhájce stříbra z minulého šampionátu v kanadském Halifaxu dostaly do náskoku dvě využité přesilovky. Ve 13. minutě otevřel skóre Matyáš Šapovaliv a v polovině utkání zvýšil Robin Sapoušek. Do konce druhé třetiny smazali ztrátu Simon Meier a Julien Rod, ale druhou českou výhru ze čtyř utkání na turnaji zařídil po akci Tomáše Galvase Kulich a pojistku přidal Hamara.

Mistrovství světa hokejistů do 20 let v Göteborgu – skupina B:

Česko – Švýcarsko 4:2 (1:0, 1:2, 2:0)

Branky a nahrávky: 13. Šapovaliv (Melovský, Hamara), 31. Sapoušek (Becher, Kulich), 53. Kulich (T. Galvas, Melovský), 56. Hamara (Becher) – 35. S. Meier (Dionicio, Terraneo), 40. Rod (G. Weber, Dionicio). Rozhodčí: Björk (Švéd.), Kohlmüller (Něm.) – Faucher (Kan.), Rozitis (Lot.). Vyloučení: 2:1. Využití: 1:0. Diváci: 1592.

Česko: Hrabal – Hamara, Alscher, A. Čech, Cibulka, Prčík, T. Galvas, M. Kočí – Bareš, Šapovaliv, Kulich – Melovský, Sapoušek, Šalé – Štancl, Becher, Rymon – Židlický, M. Přibyl, S. Redlich – Hujer. Trenér: P. Augusta.

Švýcarsko: Beglieri – Dionicio, Terraneo, Christe, Meile, Ustinkov, Bünzli – Braillard, Schild, Taibel – Müller, Rod, G. Weber – Reber, Hornecker, E. Meier – Gredig, T. Jenni, S. Meier – Reinhard. Trenér: M. Jenni.

Konečná tabulka:

1. USA 4 3 1 0 0 29:9 11
2. Slovensko 4 3 0 0 1 19:16 9
3. Česko 4 2 0 1 1 17:13 7
4. Švýcarsko 4 1 0 0 3 11:20 3
5. Norsko 4 0 0 0 4 8:26 0



Zdroj příspěvku

Další obrat Dynamu Pardubice nevyšel. Ve finále Spengler Cupu prohrálo s domácím Davosem


okejisté Pardubic při své premiéře ve finále Spenglerova poháru v Davosu na vítězství nedosáhli, podlehli domácímu týmu 3:5. Pořadatelský klub triumfoval poprvé od roku 2011, celkově se radoval již pošestnácté a v historické tabulce se dotáhl na dosud nejúspěšnější výběr Kanady, který Dynamo vyřadilo po senzačním obratu v sobotním večerním semifinále.

Souboj v dosavadním průběhu 95. ročníku tradičního turnaje neporažených mužstev rozehrál lépe švýcarský tým a vypracoval si dvoubrankový náskok. Ve 37. minutě ho sice v rozmezí 13 sekund svěřenci kouče Václava Varadi smazali díky trefám Tomáše Hyky a Roberta Kousala, ale Klas Dahlbeck ještě do druhé přestávky vrátil vedení na stranu domácích. Posledním střelcem finále byl sice v 53. minutě Jan Mandát, ale snížil už jen tříbrankové manko.

Po vcelku opatrné úvodní desetiminutovce měl první dobrou možnost reprezentační útočník ve službách Davosu Stránský, jenž patřil svým výkonem k hlavním postavám finálového souboje, ale proti brankáři Kloučkovi neuspěl. Na druhé straně pálil Bučko a puk z jeho hole proplachtil mezi betony gólmana Aeschlimanna. Jeho radost však byla stejně jako v semifinále proti Kanadě jen dočasná – při přechodu do útočního pásma byl až příliš rychlý Radil a sudí po kontrole videa odhalili jeho postavení mimo hru.

Jen krátce poté Stránský díky výborné práci za brankou uhájil puk před dvěma protihráči, Haapala nabil Rasmussenovi a domácí vedli. Vyrovnat mohl do přestávky Paulovič, jenže Aeschlimann byl proti.

Na konci 26. minuty vypálil bez přípravy Bristedt do Kloučkova protipohybu a hosty zachránila pravá tyčka za jeho zády. Těsně před polovinou zápasu prolétl Nordström defenzivou Pardubic, z prvního pokusu tváří v tvář Kloučkovi nechal vyniknout gólmana Východočechů, následnou dorážku nedokázal z úhlu nasměrovat do prázdné branky.

Ve 32. minutě ale Adam Musil ztratil puk, Olofsson našel Corviho a jeho bombu neměl Klouček šanci zastavit. Domácí byli na koni a nechybělo mnoho, aby zblízka přidal další gól Andersson. Nussbaumer krátce nato napálil horní tyčku. Východočeši se ale nevzdali, Hyka využil vůbec první přesilovku zápasu a snížil. Uběhlo navíc jen 13 sekund a hosté potrestali Forovu chybu, Kousal zblízka srovnal na 2:2. Na konci 39. minuty však Košťálek nešťastně přesměroval Dahlbeckovo nahození a ve vedení byl znovu Davos.

Právě pasáž na přelomu druhé a třetí třetiny se nakonec ukázala jako rozhodující, protože hned po 31 sekundách ze závěrečního dějství se podruhé během finálového duelu prosadil Rasmussen, a to díky dalšímu smolnému zásahu soupeře – tentokrát tečoval puk za Kloučkova záda Čerešňák. Když pak o necelé dvě minuty zvýšil už na 5:2 Olofsson, bylo zřejmé, že tentokrát už to budou mít ve snaze o další zvrat Pardubičtí ohromně těžké. Jejich naděje sice ještě oživil Mandát, ale to bylo všechno.

Hokejový Spenglerův pohár v Davosu – finále:

HC Davos – HC Dynamo Pardubice 5:3 (1:0, 2:2, 2:1)

Branky a nahrávky: 13. Rasmussen (Haapala), 32. Corvi (Olofsson, Wieser), 39. Dahlbeck (Wieser, Olofsson), 41. Rasmussen (Haapala), 43. Olofsson (Wieser, Corvi) – 37. Hyka (Radil, Čerešňák), 37. R. Kousal (Radil), 53. Mandát (Pochobradský, Košťálek).

Sestava Pardubic: Klouček – Čerešnák, T. Dvořák, Košťálek, Vála, Hrádek, Hájek, Bučko – Hyka, L. Sedlák, Cienciala – Radil, T. Zohorna, R. Kousal – M. Kaut, A. Musil, Paulovič – Pochobradský, Poulíček, Mandát – Říčka. Trenér: Varaďa.



Zdroj příspěvku

Silvestrovské derby ovládli po obratu sparťané, rozhodl kanonýr Matějovský


Fotbaloví internacionálové Sparty v pražském Silvestrovském derby na umělé trávě v Edenu udolali po obratu Slavii 3:2. Hattrickem se o to postaral Marek Matějovský, jeden ze tří stále aktivních ligových hráčů v zápase.

Letenští v tradičním exhibičním utkání na konci roku pošesté za sebou neprohráli a v 37. ročníku si připsali jedenáctý triumf. Sparta vyhrála i duel veteránů nad 45 let, červenobílé porazila 5:2.

Slavia v kategorii internacionálů nezvítězila od roku 2016 a ve snaze zlomit nepříznivou sérii výrazně posílila mužstvo. Za červenobílé naskočilo šest nováčků – brankář Diviš, Jablonský, Kúdela, Milan Škoda, Švec a stále aktivní ligový hráč Suchý, jenž nastoupil proti týmovému spoluhráči z Mladé Boleslavi Matějovskému.

V dresu Sparty se představil také jablonecký Hübschman. Za Letenské v Silvestrovském derby poprvé hráli gólman Miller, Kladrubský a Podaný.

Slavia začala zápas na 2×25 minut lépe a jeden z nováčků Jablonský ji v 17. minutě poslal do vedení. Za chvíli zvýšil z penalty za tři rohové kopy Kalivoda, ale poté začal velký sparťanský obrat. Matějovský ve 23. minutě rovněž z pokutového kopu snížil a následně dalekonosnou ranou srovnal.

Dvaačtyřicetiletý veterán pak necelých sedm minut po přestávce dokonal další povedenou ranou z dálky obrat. Ve 44. minutě mohl Matějovský před vyprodaným hledištěm skórovat počtvrté, ale penaltu dloubákem mu brankář Diviš „přečetl“.

Slávisté měli v druhé půli řadu velkých šancí, na gólmana Millera ale již nevyzráli. Sparťané znovu trochu vylepšili celkovou bilanci v Silvestrovském derby, kterou má nadále výrazně příznivější rival z Edenu.

Před zápasem internacionálů se tradičně na 2×20 minut hrálo derby veteránů. V jubilejním 20. ročníku teprve počtvrté zvítězila Sparta, která ale zároveň neprohrála od roku 2017.

Hned po 23 sekundách otevřel skóre nejlepší střelec české reprezentační historie Koller, pak sice za slávisty rychle srovnal Janoušek, ale další čtyři branky dali Letenští. Dvakrát se prosadil Čížek.

37. Silvestrovské fotbalové derby internacionálů – hráči nad 35 let (2×25 min., bilance po utkání 21-5-11):

Slavia Praha – Sparta Praha 2:3 (2:2)

Branky: 17. Jablonský, 20. Kalivoda z pen. – 23. z pen., 24. a 32. Matějovský.

Slavia: Diviš – M. Černý, L. Došek, Hyský, Jablonský, Kalivoda, Kúdela, Piták, Suchý, Škoda, Švec, Trapp, Volešák.

Sparta: Miller – Flachbart, Hübschman, Jiří Jeslínek ml., Kladrubský, Kučera, Lafata, Matějovský, Podaný, Slepička, Voříšek.

20. Silvestrovské fotbalové derby veteránů – hráči nad 45 let (2×20 min., bilance po utkání 6-10-4):

Slavia Praha – Sparta Praha 2:5 (1:2)

Branky: 5. Janoušek, 36. Jindráček – 33. a 34. Čížek, 1. Koller, 15. Mynář, 26. Kincl.

Slavia: Winter – Janoušek, Jiří Jeslínek st., Jindráček, Klinka, Kozel, Kuka, Macháček, Müller, Řehák, Svoboda, Ulich, Vávra, Veselý ml.

Sparta: Blažek – Čížek, Denk, Frýdek, Hartig, Kincl, Koller, Lokvenc, Mynář, Novotný, Stracený, Vrabec.



Zdroj příspěvku

Angličan v plamenech, sexuální skandál roku. I to jsou nejlepší sportovní fotky 2023




Zdroj příspěvku

Scroll to top