Měsíc: Říjen 2024

Kulichův první gól v NHL na výhru nestačil. Rittich vychytal výhru Kings


Český hokejový útočník Jiří Kulich svým prvním gólem v NHL neodvrátil prohru Buffala 4:6 v Columbusu. Filip Chytil asistoval u vítězství New York Rangers 5:2 v Detroitu. Souboj českých brankářů v duelu Chicago – San Jose ovládl Petr Mrázek a dařilo se i dalšímu gólmanovi Davidu Rittichovi, který vychytal výhru Los Angeles 4:1 v Montrealu.

Kulich se prosadil ve 38. minutě, kdy tečoval střelu Dylana Cozense od modré čáry a snížil na 2:3.

Nastartoval tak bláznivou koncovku druhé třetiny. Na jeho trefu po půl minutě odpověděl Mathieu Oliver, v čase 39:36 ale Sabres znovu odskočili po trefě Owena Powera.

Dvougólový náskok vrátil Blue Jackets hned po 15 vteřinách třetí třetiny Zach Aston-Reese a jeho zásah se nakonec ukázal jako vítězný.

Buffalo prohrálo pátý z šesti střetnutí a se třemi body je na 14. místě Východní konference.

Chytil pár minut po polovině zápasu připravil Victoru Mancinimu pátý gól Rangers a bodoval podruhé v sezoně. Newyorský celek porazil trápící se Detroit 5:2 a bodoval i ve čtvrtém duelu sezony.

Mrázek naskočil do čtvrtého utkání v ročníku a potřetí dostal svou úspěšnost zákroků přes 90 procent. Proti San Jose zlikvidoval dvacet z 22 střeleckých pokusů a pomohl k výhře 4:2. Vítek Vaněček v brance Sharks obdržel čtyři góly z 27 střel a úspěšnost zákroků měl lehce přes 85 procent.

Rittich skvěle zareagoval na nevydařený start v Torontu, kde inkasoval čtyři branky během 30 minut, a 26 zákroky vychytal výhru Los Angeles 4:1 v Montrealu. Kings i díky příspěvku českého gólmana vyhráli podruhé v sezoně.



Zdroj příspěvku

Začátek Středoevropské rallye vyšel nejlépe Ogierovi, Neuville ho těsně stíhá


Francouz Sébastien Ogier zahájil Středoevropskou rallye nejlépe, když dnes odstartovala v Praze. Osminásobný mistr světa zvítězil v úvodní divácké rychlostní zkoušce na dostihovém závodišti v Chuchli a ve druhé zkoušce v Klatovech zajel třetí nejrychlejší čas. Průběžně vede s malým náskokem před Belgičanem Thierrym Neuvillem.

Jezdec továrního týmu Hyundai, který může v neděli slavit zisk titulu, za Ogierem zaostává o devět desetin sekundy.

Dvanáctý díl šampionátu slavnostně začal stejně jako před rokem před Pražským hradem za asistence prezidenta Petra Pavla. Jako první do rallye vstoupil domácí jezdec Filip Mareš.

„Je to něco neskutečného. Tento moment si budu pamatovat do konce života,“ řekl dojatý Mareš na rampě. Dostalo se mu stejného privilegia jako před rokem Eriku Caisovi, který letos na startu chybí.

Mareš jako první vyrazil i na speciálně připravenou trať v Chuchli. Jako první musel absolvovat skok, který pořadatelé na trati připravili pro zvýšení atraktivity.

„Byl jsem moc rád, že jedeme první. Je to odměna pro mě i pro partnery, za úsilí, že jsme se sem dostali. A poděkování fanouškům za podporu, i prestiž. Na druhou stranu bylo jasné, že ostatní budou koukat na auta kategorie WRC+, co ten skok dělá,“ řekl Mareš startující s vozem Toyota GR Yaris kategorie Rally2.

Za Ogierem v úvodu zaostal o 5,7 sekundy, ve druhém testu ztratil na Neuvillea 24 sekund a průběžně je dvanáctý.

Středoevropská rallye je součástí kalendáře MS podruhé a stejně jako před rokem na ni může být korunován šampion. Loni v Pasově, kde soutěž skončí i letos, slavil titul Fin Kalle Rovanperä.

Tentokrát to může být Neuville, který má v průběžném pořadí náskok 29 bodů na druhého Otta Tänaka z Estonska.

„V tuhle chvíli jsem pohodě. Od poslední soutěže jsme dlouho čekali na další rallye, takže jsem rád, že to teď začíná,“ řekl šestatřicetiletý jezdec krátce před startem.

„Nevíme, co se během víkendu stane, ale beru to jako výzvu. Důležité bude to odjet dnes se ctí a zítra začneme naplno. Teď vše funguje, což je pozitivní,“ podotkl Neuville, který obhajuje vítězství v soutěži.

Ogier je v MS průběžně třetí a drží se ve hře o titul. Avizoval však, že jeho hlavním úkolem v závěru sezony je pomoct týmu Toyoty k triumfu v Poháru konstruktérů.

„V druhém testu to pěkně klouzalo, ale vše je v pořádku. Nic zvláštního se nestalo. Takhle to ve čtvrtek bývá, zítra to bude akčnější,“ řekl Francouz, jenž stejně jako Rovanperä startoval jen ve vybraných světových rallye. Až v závěru se do programu zapojil naplno.

Soutěž pokračuje v pátek na českém území, kde se uskuteční dalších šest měřených testů. V sobotu a v neděli se Středoevropská rallye přesune do Rakouska a Německa.

Středoevropská rallye, podnik mistrovství světa v automobilových soutěžích – po druhé rychlostní zkoušce: 1. Ogier, Landais (Fr./Toyota Yaris) 7:50,6, 2. Neuville, Wydaeghe (Belg./Hyundai i20) -0,9, 3. Mikkelsen, Eriksen (Nor./Hyundai i20) -1,7, 4. Kacuta, Johnston (Jap., Ir./Toyota Yaris) -2,0, 5. Tänak, Järveoja (Est./Hyundai i20) -2,1, 6. Fourmaux, Coria (Fr./Ford Puma) -2,4, …12. Mareš, Bucha (ČR/Toyota Yaris) -28,2.



Zdroj příspěvku

Češi zrovna vyhráli MS, ale nebudou tam? Hráče rozděluje okleštěný turnaj NHL


První hokejisté jsou nominovaní, o zbytku se v médiích spekuluje. Je znát, že turnaj čtyř zemí v podání NHL začne už za pár měsíců. Všeobecný zájem ale nebudí. David Pastrňák se dívat nebude, jistý si není ani Martin Nečas.

Téměř každý by nejspíš souhlasil, že olympijský hokej s účastí NHL je představením nejlepších proti nejlepším.

U turnaje čtyř zemí, který severoamerická liga pořádá sama v únoru příštího roku, to ale tak jednoznačné není.

Na přímý dotaz, zda je příhodné tuto akci titulovat jako návrat hokeje nejlepších proti nejlepším, odpovědělo v předsezonní anketě webu The Athletic kladně 21 z 33 oslovených hokejistů NHL, tedy necelých 64 procent. Zbytek zaujal opačné stanovisko.

Zápolení největších hvězd proběhlo naposledy na Světovém poháru 2016. Blížící se turnaj čtyř zemí je jeho skromnější obdobou, kritici by řekli, že slabou náhražkou. Kvůli absenci Ruska, Česka, Švýcarska nebo Slovenska.

„Chcete reprezentovat svoji zemi. Třeba Češi zrovna vyhráli mistrovství světa, ale nebudou tam,“ dodal k anketní odpovědi nejmenovaný slovenský hokejista.

Mezi účastníky je jen Kanada, Spojené státy, Švédsko a Finsko, země, které mají dostatek hráčského materiálu v NHL. Sem by normálně patřilo i Rusko, to ale od své invaze na sousední Ukrajinu mezinárodní turnaje nehraje, oficiálně je vyloučené z bezpečnostních důvodů.

Další reprezentace by musely nominovat i hokejisty hrající v Evropě, na ty ale zámořská soutěž nedrží práva. Do budoucna s nimi počítá, ale tentokrát jejich účast domluvit nestihla.

Nejmenovaný český hráč navrhl v anketě řešení, jak nedostatek hokejistů obejít – vytvořit společný československý tým. Německý respondent by uvítal tým Evropy jako na Světovém poháru 2016.

NHL však v umělých mužstvech nechtěla pokračovat. Proto turnaj čtyř zemí.

„Když člověk nepočítá to naše suprové mistrovství světa, tak mezi top čtyřku asi nepatříme. Musíme být objektivní. Finové, Švédové, Kanada i Amerika jsou určitě před námi, hlavní tím, kolik mají hráčů v NHL. V tom je složení turnaje asi správné, bohužel,“ prohlásil ve středu na online setkání s českými novináři útočník Martin Nečas.

Účast na akci už má jistou jeho spoluhráč z Caroliny Sebastian Aho, kterého Finsko nominovalo v první várce čítající šest jmen. Že by to ale Nečase motivovalo ke sledování turnaje?   

„Těžko říct, asi budu někde na dovolené. Jestli to tam naladím, tak možná kouknu, ale toho hokeje je pro nás osobně přes sezonu hodně. Kdyby hráli Češi, tak ze střídačky koukám moc rád, ale takhle sám nevím,“ přiznal.

Další reprezentační tahoun David Pastrňák, také zklamaný z české neúčasti, v minulosti rovnou řekl, že se dívat nebude.

Absenci na blížícím se podniku NHL si oba budou moct vynahradit na olympiádě v Itálii 2026, kam severoamerická liga na rozdíl od předešlých zimních her v Jižní Koreji a Číně zavítá.

„Mám to v hlavě od doby, co se to potvrdilo,“ poznamenal Nečas. „Ne že by o tom člověk přemýšlel každý den, ale vím, že tam budou chtít všichni. Hrát na olympiádě je v rámci nároďáku to nejvíc, co může být. Je to pořád daleko, ale je to sen. Hlavně ať všichni, co tam mají být, jsou zdraví.“



Zdroj příspěvku

„Tutovka, že vyhrajeme? Měl jsem stažené půlky.“ Mistři vzpomínají na pražské zlato


Od zlatého finále hokejového mistrovství světa v Praze uplynulo skoro pět měsíců, ale vzpomínky fanoušků zůstávají živé. Čeští šampioni v čele s Martinem Nečasem, Lukášem Dostálem nebo Tomášem Kundrátkem je opět připomínají v nové knize Srdce mistrů.

Čtrnáct let čekal český hokej na zlatou medaili, nedávné sezony byly spojeny spíše s hořkými neúspěchy. O to silněji zapůsobil na fanoušky triumf na letošním světovém šampionátu v Praze.

Vyhrát domácí MS v Praze, to předtím zvládli naposled Čechoslováci v roce 1985. Mužstvu pod vedením kouče Radima Rulíka se to letos povedlo jako prvnímu v historii samostatného českého státu.

Za unikátním úspěchem se hráči ohlížejí prostřednictvím exkluzivních rozhovorů v knize Srdce mistrů, kterou sepsali redaktoři webu Hokej.cz a jež jde právě do prodeje.

Zevrubně je v ní popsána cesta Čechů až do památného finále, která ovšem začala brněnským propadákem ještě před startem ostrého turnaje. Dál už vedla bez jediné porážky v základní hrací době.

„V kempu nás bylo fakt hodně a musím říct, že jeho průběh byl opravdu náročný. Objevovala se určitá nervozita,“ vzpomíná obránce Michal Kempný na chvíle, kdy se zlatý tým teprve formoval.

„Ale já věděl, že máme sílu. Navíc když se zveřejnily soupisky, manželka říkala, že je tutovka, že vyhrajeme. A manželky mají vždycky pravdu,“ směje se v rozhovoru další bek Jan Ščotka.

Jeho příběh se nejvíce řešil po finále se Švýcary, to byl totiž jediný zápas MS, do něhož zasáhl. I k tomu se v knize vrací: „Když jsem skočil na led a jel proti mně Kevin Fiala, tak jsem měl stažené půlky a říkal si: ‚Honzo, couvej, nějak to dopadne.'“

Dopadlo to vítězně, i díky fantomovi v brance Lukáši Dostálovi, který ve čtvrtfinále proti Američanům i ve finále se Švýcary neinkasoval ani gól.

„Pak to ve mně všechno bouchlo po našem gólu na 2:0. Soustředíš se, potlačuješ emoce a najednou víš, že se staneš mistrem světa na domácí půdě. Neuvěřitelný… Vybavuju si, že v ten moment mi tekly slzy dojetí,“ vzpomíná gólman Anaheimu.

Vedle samotných událostí na ledě se v knize řeší pochopitelně také nezapomenutelné oslavy, které vrcholily vystoupením mistrů na Staroměstském náměstí.

Ukázka z knihy Srdce mistrů – Martin Nečas | Foto: Hokej.cz

„Hned po finále jsme nejdřív slavili na hotelu. Odpadl jsem po dvou hodinách,“ usmívá se Dostál. Útočníka Jakuba Fleka po finále prý doma týden neviděli: „Až pátý den jsem z Prahy přijel domů, ale ještě jsem to byl dooslavit s kamarády,“ vysvětluje.

Kniha rozebírá také obrovský přínos útočného tria Martin Nečas, Pavel Zacha a David Pastrňák, které přilétlo do Prahy v průběhu turnaje. Její součástí jsou i detailní statistiky, perličky či historické zajímavosti.

Publikace Srdce mistrů je v prodeji na e-shopu Marken.cz (v říjnu ještě v předprodeji). Objeví se v nabídce vybraných knihkupeckých sítí a rovněž bude v prodeji na domácích zápasech české hokejové reprezentace v aktuální sezoně.

Mohlo by vás zajímat – sestřih zápasu Colorada proti Bostonu včetně gólu Davida Pastrňáka:

Podívejte se na sestřih utkání Colorado – Boston včetně gólu Davida Pastrňáka | Video: Asociated Press



Zdroj příspěvku

Tuchel u týmu Anglie nebude výjimkou, Nizozemce trénoval i Čechoslovák


před 10 minutami

Angažování Němce Thomase Tuchela u týmu Anglie není výjimkou. Přední evropské reprezentace nejednou vsadily na cizího kouče.

Anglie

Sven-Göran Eriksson | Foto: Reuters

Thomas Tuchel se od ledna stane třetím zahraničním trenérem, který usedne na lavičku anglické reprezentace.

První byl nedávno zesnulý Sven-Göran Eriksson, který vedl tým v letech 2001-2006. Pod jeho vedením se Anglie kvalifikovala na mistrovství světa 2002, Euro 2004 a mistrovství světa 2006, kde pokaždé skončila ve čtvrtfinále. I přes stabilní výsledky čelil kritice za nedostatek úspěchů na velkých turnajích.

Fabio Capello převzal anglický tým v roce 2007 a přinesl přísnější disciplínu. Zatímco tým dovedl na mistrovství světa 2010, jeho výkon byl zklamáním. V roce 2012 rezignoval po neshodách s FA ohledně kapitánství Johna Terryho.


 





Zdroj příspěvku

Scroll to top