Nejnovější Zprávy

Džabúrová porazila Mariaovou a je první finalistkou Wimbledonu


Tuniská tenistka Ons Džabúrová porazila ve Wimbledonu Němku Tatjanu Mariaovou 6:2, 3:6, 6:1 a stala se první finalistkou travnatého grandslamu.

Sedmadvacetiletá světová dvojka si zahraje v All England Clubu první grandslamové finále v kariéře a jako první hráčka ze severní Afriky a arabského světa.

V boji o titul vyzve Jekatěrinu Rybakinovou z Kazachstánu.

Čtvrtfinálová přemožitelka Marie Bouzkové Džabúrová prodloužila vítěznou sérii na jedenáct zápasů. Před Wimbledonem vyhrála také turnaj v Berlíně.

Přestože podruhé za sebou ztratila na turnaji set, v rozhodující sadě téměř nadělila své kamarádce, které občas hlídá děti, kanára.

Tuniská hráčka porazila o sedm let starší Mariaovou za hodinu a 45 minut. Německá tenistka, 103. hráčka žebříčku WTA, také zaznamenala nejlepší grandslamový výsledek v kariéře. Dosud na turnajích velké čtyřky nepřešla nikdy přes třetí kolo. V semifinále debutovala jako nejstarší hráčka v historii.

Džabúrová nečelila v první sadě ani jednou brejkbolu a po dvou ziscích soupeřčina podání vyhrála set za necelých 40 minut.

Ve druhém dějství se ale Tunisanka zhoršila, udělala 17 nevynucených chyb a Mariaová si vynutila pokračování.

V rozhodujícím klání ale Džabúrová znovu získala jistotu a po dvou prolomených servisech utekla do vedení 5:0. Mariaová při svém podání odvrátila kanára, ale turnajová trojka si v další hře vypracovala mečboly, druhý proměnila a slavila postup.

Stala se druhým africkým zástupcem ve finále Wimbledonu v takzvané open éře. Před ní se do zápasu o titul dostal před čtyřmi lety Jihoafričan Kevin Anderson.

V semifinále juniorky je Češka Linda Klimovičová, jež přešla jako šestnáctá nasazená přes domácí Conwayovou. Naopak třetí nasazená Nikola Bartůňková se mezi čtyři nejlepší děvčata nedostala, vypadla s Maďarkou Udvardyovou.

Tenisový Wimbledon v Londýně (tráva, dotace 40,35 milionu liber):

Ženy:

Dvouhra – semifinále: Džabúrová (3-Tun.) – Mariaová (Něm.) 6:2, 3:6, 6:1, Rybakinová (17-Kaz.) – Halepová (16-Rum.) 6:3, 6:3.

Juniorky:

Dvouhra – čtvrtfinále: Klimovičová (16-ČR) – Conwayová (Brit.) 2:6, 6:2, 6:1, Udvardyová (7-Maď.) – Bartůňková (3-ČR) 6:3, 6:2.



Zdroj příspěvku

Scroll to top