Nejnovější Zprávy

„Měl jsem fakt dobrý den.“ Mladá senzace Tour Pogačar až teď věří, že má žlutý trikot


Slovinský cyklista Tadej Pogačar přiznal, že byl před rozhodující časovkou na Tour de France spokojený s druhým místem. Využil však skvělého dne a v časovce s cílem na Planině krásných dívek nečekaně zlikvidoval téměř minutovou ztrátu na lídra Primože Rogliče a zajistil si celkové vítězství na „Staré dámě“.

Pogačarův zvrat vejde do dějin jako jedna z největších senzací v historii Tour. Stále ještě jednadvacetiletý člen SAE Teamu Emirates překvapil dominantním výkonem v časovce nejen fanoušky, experty a ostatní cyklisty, ale i sám sebe.

„Je to neuvěřitelné. Ráno jsem byl spokojený s tím, že jsem druhý, ale pak jsem měl fakt dobrý den a začíná mi docházet, že jsem ve žlutém,“ řekl na tiskové konferenci Pogačar, jenž na dosavadního lídra Rogliče najel téměř dvě minuty a vede před ním o 59 sekund.

Pokud nedojde k něčemu mimořádnému, stane se Pogačar v neděli nejmladším vítězem Tour od roku 1904. „Na žlutý trikot jsem nemyslel, protože tohle je největší závod na světě. Ale tým mi věřil a byli jsme dobře připravení. Věděli, že bych to mohl dokázat,“ uvedl slovinský cyklista, jenž oslaví 22. narozeniny v pondělí.

Na své debutové Tour vyhrál tři etapy a vedle žlutého trikotu získá i puntíkovaný dres pro nejlepšího vrchaře a bílý pro nejlepšího mladého jezdce. „Po středě na Col de la Loze jsem přemýšlel už jen o druhém místě. By to hezký výsledek a chtěl jsem si ho udržet,“ vrátil se Pogačar ke královské etapě, v níž na Rogliče ztratil 15 sekund.

„Jsem ve třetím týdnu Grand Tour a stále se cítím dobře. Některé dny jsou trochu horší a některé lepší. Myslím, že mám dobré geny. Asi bych měl poděkovat svým rodičům,“ uvedl mladý cyklista, jenž první třítýdenní závod absolvoval loni a při Rogličově vítězství na Vueltě skončil třetí.

Pogačarův dnešní zvrat připomněl Tour 1989, kdy Američan Greg LeMond v závěrečné časovce zlikvidoval padesátisekundovou ztrátu a vyhrál závod o pouhých osm sekund před Francouzem Laurentem Fignonem.

V té době nebyl ještě Pogačar na světě. „Začal jsem Tour sledovat zhruba v letech 2009, 2010. Fandil jsem (Albertovi) Contadorovi, (Andymu) Schleckovi, těmhle jezdcům. Trénoval jsem a pak jsem byl zbytek dne u televize. A teď jsem tady a jsem nadšený, že jsem ve žlutém,“ řekl Pogačar před očekávaným triumfálním příjezdem do Paříže.



Zdroj příspěvku

Scroll to top