Nejnovější Zprávy

Almeida v nejtěžší etapě Gira uhájil o 15 sekund růžový trikot


Dosud nejtěžší 15. etapu Gira d’Italia se závěrečným stoupáním na Piancavallo vyhrál britský cyklista Tao Geoghegan Hart. Čtvrtý dojel po 185 kilometrech Portugalec Joao Almeida a před volným pondělím uhájil o 15 sekund růžový dres před dnes druhým Nizozemcem Wilcem Keldermanem.

Druhý muž průběžného pořadí Kelderman těžil z práce svého kolegy z týmu Sunweb Australana Jaie Hindleyho, jenž zvýšením tempa sedm kilometrů před cílem ve stoupání první kategorie „odpáral“ z čelní skupiny Almeidu.

Dvaadvacetiletý Portugalec absolvoval zbytek kopce sám za vedoucí trojicí a po heroickém výkonu udržel průběžné vedení.

Na závěrečných desítkách metrů porazil oba členy týmu Sunweb Geoghegan Hart a zajistil na letošním Giru už páté etapové vítězství stáje Ineos Grenadiers, která hned v úvodu ztratila kvůli zranění svého předpokládaného lídra Gerainta Thomase.

Kelderman si jako druhý dojel pro šest bonusových sekund a původní odstup 56 sekund na Almeidu snížil na čtvrt minuty. Portugalský debutant na Grand Tour dojel čtvrtý s odstupem 37 sekund za vítězem.

Další ztrátu dnes nabrali původní favorité Jakub Fuglsang či Vincenzo Nibali, kteří ve více než čtrnáctikilometrovém stoupání na Piancavallo odpadli ze špice a dojeli v závěru první desítky. Bývalý vítěz Gira Nibali je sedmý s odstupem tři a půl minuty, Fuglsang mimo elitní desítku.

Giro vstoupí do rozhodujícího třetího týdne volným dnem. V úterý je pak na programu před dvěma náročnými alpskými etapami zvlněná etapa o délce 229 km z Udine do San Daniele del Friuli. Závod končí nedělní časovkou v Miláně.

Cyklistický závod Giro d’Italia – 15. etapa (Base Area Rivolto – Piancavallo, 185 km):

1. Geoghegan Hart (Brit./Ineos Grenadiers) 4:58:52, 2. Kelderman (Niz./Sunweb) -2, 3. Hindley (Austr./Sunweb) -4, 4. Almeida (Portug./Deceuninck-Quick-Step) -37, 5. Majka (Pol./Bora-hansgrohe) -1:22, 6. Konrad (Rak./Bora-hansgrohe) -1:29, 7. Knox (Brit./Deceuninck-Quick-Step), 8. Bilbao (Šp./Bahrajn-McLaren), 9. Fuglsang (Dán./Astana), 10. V. Nibali (It./Trek-Segafredo) všichni -1:36.

Průběžné pořadí:

1. Almeida 59:27:38, 2. Kelderman -15, 3. Hindley -2:56, 4. Geoghegan Hart -2:57, 5. Bilbao -3:10, 6. Majka -3:18, 7. V. Nibali -3:29, 8. Pozzovivo (It./NTT) -3:50, 9. Konrad -4:09, 10. Masnada (It./Deceuninck-Quick-Step) -4:12.



Zdroj příspěvku

Scroll to top