Nejnovější Zprávy

Praha jako bojová zóna. Fanoušci Fiorentiny napadli příznivce West Hamu


Před finále Konferenční ligy musela v centru Prahy zasahovat policie. Fanoušky anglického klubu West Ham United před večerním finále soutěže napadli příznivci Fiorentiny.

Fotoreportérovi on-line deníku Aktuálně.cz angličtí fanoušci řekli, že dnes v odpoledních hodinách k nim přiběhla skupina maskovaných Italů, kteří po nich házeli věci. Situaci pak museli uklidnit policisté, nasazeni jsou i těžkooděnci. Zraněné ošetřují záchranáři.

Mluvčí pražské policie Jan Rybanský potvrdil, že v baru v Rytířské ulici byli zranění byli tři lidé, policie zadržela 12 podezřelých. „Zranění jsou fanoušci West Hamu, příznivci Fiorentiny napadli také jednoho policistu,“ uvedl.

Jiné incidenty kolem dnešního finálového zápasu hraného v Edenu podle něj policie zatím nezaznamenala, jen na Staroměstském náměstí fanoušci odpálili dvě dýmovnice.

West Ham má základnu na Letné

Na Letné ve velkém stanu před velkoplošnou obrazovkou sedělo po poledni několik stovek lidí, většina měla na sobě dresy svého týmu. Stanem se podle zpravodaje ČTK pravidelně rozléhalo skandování nebo popěvky. Pro fanoušky Fiorentiny je připravené zázemí na Výstavišti.

Příznivce obou klubů v dresech, některé i se šálami či barevnými parukami bylo možné už od úterý potkat také v centru Prahy, například v restauracích na Václavském či Staroměstském náměstí. Několik set fanoušků West Hamu je podle zpravodaje ČTK na Staroměstském náměstí i dnes, skandují, kopou si velkým nafukovacím míčem a na zahrádkách, kde posedávají, mají vyvěšené vlajky svého klubu.

Na krátkou dobu jejich vlajka zavlála i z veřejně přístupné věže Staroměstské radnice. Členové antikonfliktního týmu, který na místě sleduje situaci, ČTK řekl, že potyčky mezi příznivci klubů zatím nezaznamenali.

Asi stovku fanoušků italského klubu zpravodaj ČTK potkal v dolní části Václavského náměstí.

Fanouškovská zóna je na Letenské pláni naproti stadionu Sparty. Návštěvníci stan vyzdobili vlajkami klubu i s odkazy na české hráče spojené s West Hamem. Je tu například vyvěšena podobizna obránce Vladimíra Coufala na pozadí české vlajky.

Ve stanu visí také česká vlajka se symbolem kladiva a nápisem Ludo. Jde o odkaz na bývalého českého brankáře „Kladivářů“ Luďka Mikloška, který po ukončení hráčské kariéry působil v klubu jako trenér brankářů.

Finálový zápas začne ve Vršovicích ve 21:00 a on-line přenos můžete sledovat ZDE.

Fiorentina obsadila Výstaviště

Fanoušci Fiorentiny se scházejí na pražském Výstavišti. Ve fanouškovské zóně italského celku je jedno pódium s projekčním plátnem, kde občasně běží záběry zápasů Fiorentiny. Většina fanoušků má na sobě fialové dresy italského týmu, někteří i šálu a vlajky. Aréna je zatím nenaplněná, ale postupně přijíždí více lidí, zjistila zpravodajka ČTK.

Moderátoři ve fanouškovské zóně Fiorentiny vyzývají ke skandování a potlesku. Střídavě hraje anglická a italská hudba, ke které si návštěvníci přizpěvují a tančí. U stolů pod slunečníky konzumují jídlo a pití z místních stánků. Také děkují pořadatelům a české policii za organizaci akce. V zóně je velkoplošná tabule, která v italštině ukazuje časový harmonogram vlaků, které budou zadarmo převážet fanoušky Fiorentiny ke stadionu v Edenu.

U fanzóny i v různých zastávkách městské dopravy stojí dobrovolníci, kteří návštěvníkům pomáhají, aby se v areálu dobře orientovali. Na pořádek a bezpečnost dohlížejí policisté.

Policisté jsou ve střehu

Finále Konferenční ligy provázejí ho bezpečnostní opatření i omezení dopravy v okolí stadionu. Na pořádek a bezpečnost dohlíží několik stovek policistů z pořádkové, kriminální, dopravní a cizinecké policie, připravení jsou i členové antikonfliktního týmu a jejich kolegové na koních, psovodi a letecká služba.

Policisté monitorovali pohyb a chování fotbalových fanoušků v metropoli už několik dní před utkáním. 



Zdroj příspěvku

Scroll to top