Nejnovější Zprávy

Češi postupují na Euro. Zdolali Moldavsko, osud trenéra Šilhavého se ale bude řešit


Čeští fotbalisté v závěrečném utkání kvalifikační skupiny v přímém souboji o účast na mistrovství Evropy porazili doma Moldavsko 3:0 a ze druhého místa postoupili na šampionát v Německu v příštím roce. Nepovede je na něm kouč Jaroslav Šilhavý, jenž hned po utkání odstoupil.

„I přestože teď máme radost, už před zápasem jsme se rozhodli, že pokračovat nebudeme,“ uvedl Šilhavý po utkání v rozhovoru pro Českou televizi.

„Ten tlak už byl enormní a někdy jsem to ani nechápal. I to vedlo k tomu našemu rozhodnutí,“ vysvětlil. O svém odstoupení informoval i šéfa Fotbalové asociace ČR Petra Fouska.

„Je třeba trenéru Šilhavému poděkovat za to, že přivedl mužstvo z této kvalifikační skupiny na evropský šampionát i za tu práci, kterou v posledních pěti letech odváděl,“ prohlásil Fousek.

První muž českého fotbalu zároveň řekl, že nepředpokládá, že by výkonný výbor rozhodl o novém kouči reprezentace hned na úterním zasedání.

Český tým od rozdělení federace postoupil ze všech evropských kvalifikací a na kontinentálním mistrovství si zahraje poosmé za sebou.

Soupeře ve skupině mu určí los 2. prosince v Hamburku. FAČR za účast reprezentace na Euru získá prémii v přepočtu zhruba čtvrt miliardy korun.

Národní celek nastoupil proti Moldavsku bez tří členů základní sestavy z pátečního utkání v Polsku (1:1) obránců Brabce s Coufalem a útočníka Kuchty, kteří v noci ze soboty na neděli navštívili v Olomouci noční podnik a byli vyřazeni z mužstva.

Český trenér překvapil a do klíčového zápasu nasadil i obránce Vitíka s útočníkem Chorým, kteří si připsali první start v reprezentačním „áčku“.

V sestavě nechyběl kapitán Souček, jenž v Polsku dohrál zápas se zraněním hlavy. V brance stejně jako ve Varšavě dostal důvěru Staněk a hned ve 4. minutě podržel domácí tým, když vytáhl střelu kapitána Raty pod břevno na roh.

Na opačné straně Douděra ve 12. minutě z úhlu hlavičkoval jen do brankáře, ale za chvíli už se prosadil. Po Chorého přihrávce utekl obránci a únik na gólmana s přehledem zakončil přízemní střelou k zadní tyči. Slávistický útočník si v šestém utkání za národní A-tým připsal premiérovou branku.

Češi se poté soustředili spíše na to, aby kontrolovali vedení. Naopak Moldavané, kteří potřebovali k postupu zvítězit, vysoko napadali a ve 23. minutě se dostali ke druhé větší šanci. Centr z pravé strany propadl k volnému Motpanovi, který však z voleje minul.

Moldavané pokračovali v sympatickém výkonu i po přestávce a proti Caimacovovi z úhlu musel zasahovat Staněk. Zápas však hostům pokazil obránce Baboglo. Střelec branky z pátečního duelu s Albánií (1:1) po úderu loktem do hlavy Chorého dostal v 55. minutě druhou žlutou kartu a byl vyloučen.

Český celek už v přesilovce pevně držel utkání ve své moci. V 65. minutě ještě Chorému spadl Provodův centr na paty, ale za dalších sedm minut se už bývalý olomoucký hráč dočkal. Na přední tyči si naskočil na centr z rohu v podání dalšího debutanta střídajícího Kušeje a prudkou hlavičkou zvýšil

Domácí si závěr užívali. Chorý v další šanci minul, neprosadil se ani zblízka střídající Lingr, ale přes 11 tisíc diváků se přesto ještě třetí branky dočkalo. V 90. minutě se míč na hranici vápna odrazil k Součkovi a ten propálil vše před sebou. Kapitán skóroval ve třetím reprezentačním utkání po sobě a připsal si 12. gól v národní mužstvo. Češi ani ve čtvrtém duelu s Moldavskem neinkasovali a napravili březnovou venkovní remízu 0:0 z Kišiněva.

Šilhavého pozice byla v ohrožení už po říjnové porážce 0:3 v Albánii, po níž ho výkonný výbor podržel ve funkci. Upravil mu však smlouvu, která vyprší 30. listopadu. Šilhavého budoucností se měl zabývat FAČR v příštích dnech.

Utkání skupiny E kvalifikace mistrovství Evropy ve fotbale:

Česko – Moldavsko 3:0 (1:0)

Branky: 14. Douděra, 72. Chorý, 90. Souček. Rozhodčí: Schärer – De Almeida, Zogaj (všichni Švýc.) – Mariani (video, It.). ŽK: Kušej – Revenco, Caimacov, Posmac, Baboglo, Stina. ČK: 55. Baboglo. Diváci: 11.653.

Česko: Staněk – Vitík, Zima, Holeš – Masopust, Souček, M. Sadílek (58. Král), Douděra – Provod (77. Lingr) – Chorý (85. Chytil), Hložek (58. Kušej). Trenér: Šilhavý.

Moldavsko: Railean – Revenco (46. Cojocaru), Craciun, Baboglo, Posmac, Rjabčuk – Postolachi, Rata (78. Stina), Caimacov (59. Platica), Motpan (46. Damascan) – Nicolaescu (65. Cojocari). Trenér: Clescenco.

Albánie – Faerské ostrovy 0:0

1. Albánie 8 4 3 1 12:4 15
2. Česko 8 4 3 1 12:6 15
3. Polsko 8 3 2 3 10:10 11
4. Moldavsko 8 2 4 2 7:10 10
5. Faerské ostrovy 8 0 2 6 2:13 2



Zdroj příspěvku

Scroll to top