Nejnovější Zprávy

Slavia postupuje. V posledních vteřinách duelu v Tiraspolu rozhodl z penalty Tijani


Fotbalisté pražské Slavie v předposledním utkání skupiny Evropské ligy po obratu a proměněné penaltě v páté minutě nastavení vyhráli v Tiraspolu nad Šeriffem 3:2 a zajistili si postup do jarní vyřazovací části soutěže.

Pražany poslal v 19. minutě do vedení Václav Jurečka, domácí pak na přelomu poločasů otočil stav poté, co se trefili Cristian Tovar a Jerome Ngom Mbekeli. V 78. minutě ale vyrovnal Christos Zafeiris a v závěru nastavení dokonal obrat z pokutového kopu střídající Muhamed Tijani. Červenobílým na lavičce scházel kvůli zlomenině nosu hlavní trenér Jindřich Trpišovský a zastoupil ho asistent Jaroslav Köstl.

Slávisté si v pátém utkání skupiny připsali čtvrtou výhru a mají velmi blízko k prvnímu místu, které znamená postup přímo do osmifinále. Před druhým AS Řím drží dvoubodový náskok. V závěrečném duelu skupiny český vicemistr za dva týdny přivítá Servette Ženeva. Už před zápasem měli Pražané jistotu nejméně třetí příčky a účasti ve vyřazovací fázi Evropské konferenční ligy, v evropských pohárech si zahrají na jaře potřetí za poslední čtyři sezony. Slavia navázala na vítězství 6:0 z říjnového domácího vzájemného duelu proti Tiraspolu.

Pražané v Tiraspolu ze zdravotních důvodů vedle kouče Trpišovského postrádali mimo jiné defenzivní oporu Holeše nebo záložníka Ševčíka. Slávističtí trenéři znovu vsadili na rozestavení s třemi stopery a jedním z nich byl kapitán Bořil.

Červenobílí na poloprázdném stadionu začali lépe a v sedmé minutě měli první šanci. Zafeiris však skákavou střelou z vápna trefil pouze tyč. Po čtvrthodině Jurečkovu ránu vytáhl domácí brankář. Rakouský rozhodčí po zásahu videorozhodčího ještě přezkoumával u monitoru lehkou teč rukou v podání Artunduagy, ale penaltu pro Pražany nakonec nenařídil.

V 19. minutě se Vršovičtí dočkali vedení. Bořilův přízemní centr z levé strany pohotově sklepl patičkou do sítě Jurečka a skóroval ve čtvrtém soutěžním utkání po sobě. V 37. minutě mohl zvýšit Dumitrescu, brankáře Kovala ale zblízka po centru z pravé strany neprostřelil a první gól za mužstvo z Edenu nedal.

Zdálo se, že hosté půjdou v poločase do kabin s vedením, ale v třetí minutě nastavení moldavský šampion, který vloni v kvalifikaci Ligy mistrů vypadl s Plzní, srovnal. Na Ricardinhův centr z přímého kopu z hloubi pole si naběhl obránce Tovar a přesnou hlavičkou k tyči překonal brankáře Mandouse.

Sedm minut po pauze promáchl na zadní tyči Bořil a za další čtyři minuty bylo s favoritem ještě hůř. Střídající Ankeye se protáhl po levé straně a připravil snadný gól pro Mbekeliho. Chvíli nato mohl srovnat Douděra, ale ze strany napálil jen břevno.

Pražané se dočkali až v 78. minutě. Zafeiris z přímého kopu těsně za vápnem zamířil přesně k tyči a srovnal. Norský záložník dal za Slavii třetí soutěžní gól v sezoně. Pražanům by vzhledem k remíze Servette Ženeva s AS Řím stačila k postupu i remíza, v samém závěru ale ještě dokázali strhnout vítězství na svou stranu. V poslední ze tří minut nastavení fauloval ve vápně pronikajícího Provoda Artunduaga a Tijani poslal z penalty brankáře na opačnou stranu.

Slavia tak i podruhé ve skupině Tiraspol porazila a částečně mu oplatila smolné vyřazení v kvalifikaci Ligy mistrů z roku 2009, kdy vypadla po remízách 0:0 venku a 1:1 v Edenu. Pražané potvrdili dobrou aktuální formu a zvítězili popáté z posledních šesti soutěžních duelů.

Šeriff Tiraspol – Slavia Praha 2:3 (1:1)

Branky: 45.+3 Tovar, 56. Mbekeli – 19. Jurečka, 78. Zafeiris, 90.+5 Tijani z pen. Rozhodčí: Ciochirca – Weiss, Obritzberger – Kijas (video, všichni Rak.). ŽK: Apostolakis, Talal, Badolo, Artunduaga – Dumitrescu, Tijani.

Tiraspol: Koval – Apostolakis, Tovar, Garananga, Artunduaga – Mbekeli, Ricardinho (74. Paiva, 90.+1 Vardar), Badolo, Talal, Joao Paulo – Luvannor (46. Ankeye). Trenér: Pylypčuk.

Slavia: Mandous – Masopust, Ogbu, Bořil – Douděra, Zafeiris, Oscar, Dumitrescu (61. Wallem) – Provod – Van Buren (70. Chytil), Jurečka (70. Tijani). Trenér: Köstl.

Servette Ženeva – AS Řím 1:1 (0:1). Branky: 50. Bedia – 22. Lukaku.

1. Slavia Praha 5 4 0 1 13:4 12
2. AS Řím 5 3 1 1 9:4 10
3. Servette Ženeva 5 1 2 2 4:9 5
4. Šeriff Tiraspol 5 0 1 4 5:14 1



Zdroj příspěvku

Scroll to top