Nejnovější Zprávy

Sparta proti Galatasarayi. Letenské čeká v play off Evropské ligy turecký velkoklub


Fotbalisté Sparty vyzvou v úvodním kole play off Evropské ligy Galatasaray Istanbul.

První utkání mezi úřadujícími mistry svých zemí je na programu 15. února v Turecku, domácí odveta v Praze pak o týden později.

Letenští v této pohárové sezoně vypadli ve 3. předkole Ligy mistrů na penalty s FC Kodaň.

Poté zvládli závěrečné předkolo EL s Dinamem Záhřeb a postoupili do skupinové fáze, kde v konkurenci Glasgow Rangers, Betisu Sevilla a Arisu Limassol obsadili druhé místo.

Galatasaray zase přešel do nižší soutěže díky třetí příčce ve skupině Ligy mistrů, v níž narazil na Bayern Mnichov, FC Kodaň a Manchester United.

Sparta a Galatasaray se v pohárech dosud utkaly čtyřikrát. Poprvé v předkole Poháru UEFA (dnešní EL) v sezoně 1995/96, kdy Pražané postoupili dál po domácí výhře 3:1 a venkovní remíze 1:1.

Naposledy se soupeři utkali v ročníku 1997/98 ve skupině LM. Český celek doma zvítězil 3:0, z Istanbulu si ale odvezl porážku 0:2.

Do jarní fáze pohárů poprvé v samostatné historii postoupily tři české kluby, soupeře dnes ale poznala jen Sparta.

Slavia v Evropské lize a Plzeň v Evropské konferenční lize totiž vyhrály své skupiny a prošly rovnou do osmifinále. Los jim určí soupeře až 23. února z vítězů úvodního kola vyřazovací části.

Obhájce titulu v Lize mistrů Manchester City se utká v osmifinále s Kodaní, která vyřadila ve 3. předkole pražskou Spartu. Největším šlágrem bude souboj španělských a italských šampionů mezi Barcelonou a Neapolí.

Kodaň vyřadila Spartu až po penaltovém rozstřelu a z těžké skupiny s Bayernem, Manchesterem United a Galatasarayem postoupila rovněž na poslední chvíli díky závěrečné výhře nad tureckým celkem. Nyní ji čeká největší favorit soutěže, se kterým se utkala i v minulém ročníku ve skupinové fázi.

Dánští šampioni doma uhráli bezbrankovou remízu, v Anglii ale utrpěli od „Citizens“ debakl 0:5. Svěřenci kouče Guardioly letos prošli skupinou bez ztráty bodu, nastříleli nejvíce branek (18) a v evropských pohárech neprohráli 20 utkání za sebou.

Neapol se pokusí v krátké době na třetí pokus přejít v play off přes Barcelonu. Katalánci si s italským soupeřem poradili v osmifinále LM v roce 2020 i loni ve vyřazovací fázi Evropské ligy. Ve všech čtyřech utkáních skórovali vždy oba celky, Neapol ale ani jednou nezvítězila.

Los opět příliš nepřál Lipsku, které před rokem dostalo v osmifinále Manchester City a nyní ho čeká Real Madrid. Čtrnáctinásobní vítězové elitní soutěže neztratili ve skupině ani bod. Oba kluby se utkaly loni v základní fázi, pokaždé uspěl domácí tým.

Papírově nejsilnější nenasazený tým Paris St. Germain čeká překvapivý vítěz skupiny D San Sebastian. Oba celky mají skvělou formu a v sezoně zatím prohrály shodně pouze tři zápasy. Baskové ve skupině inkasovali jen dvakrát a měli nejlepší defenzivu ze všech 32 týmů.

Bayern si s Laziem zopakuje osmifinále z roku 2021, kdy bavorský velkoklub zvládl oba zápasy s celkovým skóre 6:2.

Finalisté posledního ročníku LM Inter Milán narazí na Atlético Madrid, se kterým prohrál v roce 2010 souboj o Superpohár UEFA. Na straně vítězů u toho tehdy byl i český obránce Tomáš Ujfaluši. Aktuálně není na soupiskách účastníků vyřazovací fáze žádný český fotbalista.

Zbývající dvojice tvoří Porto s Arsenalem a Eindhoven s Dortmundem.

V osmifinále proti sobě nemohly být nalosované kluby ze stejné země ani týmy, které se už utkaly ve skupině.

Úvodní osmifinálové zápasy se odehrají 13., 14., 20. a 21. února, odvety jsou na programu 5., 6., 12. a 13. března.

Výhodu domácího prostředí v odvetě mají vítězové skupin, kteří byli během losu nasazení.

Finále Ligy mistrů se uskuteční 1. června v londýnském Wembley.

Los osmifinále fotbalové Ligy mistrů (první zápasy 13., 14., 20. a 21. února, odvety 5., 6., 12. a 13. března):

Porto – Arsenal, Neapol – Barcelona, Paris St. Germain – San Sebastian, Inter Milán – Atlético Madrid, PSV Eindhoven – Dortmund, Lazio Řím – Bayern Mnichov, FC Kodaň – Manchester City, Lipsko – Real Madrid.

Los 2. kola fotbalové Evropské ligy (první zápasy 15. února, odvety 22. února):

Galatasaray Istanbul – Sparta Praha, Feyenoord Rotterdam (Lingr) – AS Řím, AC Milán – Rennes, Lens – Freiburg, Young Boys Bern – Sporting Lisabon, Benfica Lisabon (Jurásek) – Toulouse, Braga – Karabach, Šachtar Doněck – Marseille.



Zdroj příspěvku

Scroll to top