Nejnovější Zprávy

Postupová matematika: Češi se téměř jistě vyhnou Švédsku, Finové jsou na hraně


Program základních skupin na hokejovém mistrovství světa v Praze a Ostravě vrcholí, a tak se mohou naplno rozjet propočty a předpovědi, kdo projde do čtvrtfinále a na koho v zápase pravdy narazí. Češi už mají postup jistý a s největší pravděpodobností se vyhnou Švédsku.

Česká reprezentace si zajistila čtvrtfinále páteční výhrou 4:0 proti Rakousku a dnes večer se od ní čeká další zisk tří bodů proti outsiderovi z Velké Británie.

Pokud s ní Češi neztratí, tak i kdyby v posledním duelu ve skupině v úterý proti Kanadě vůbec nebodovali, stejně by s 15 body téměř jistě neskončili hůře než třetí.

Finové, aktuálně se sedmi body, by totiž museli porazit Kanadu, Dánsko i Švýcarsko, aby se před Čechy dostali. Navíc v takovém případě by tratili Kanaďané a Švýcaři a domácí výběr by mohl být v tabulce před nimi.

Situace je stále poměrně zamotaná hlavně díky tomu, že nejsilnější mužstva skupiny odehrají ještě čtyři utkání proti sobě navzájem.

Kanada proti Finsku dnes od 16:20, v neděli Švýcarsko s Kanadou a v úterý Češi proti Kanadě plus Finové proti Švýcarsku.

Nicméně platí, že pokud dnes Finové neporazí Kanadu alespoň za dva body a Češi v 60 minutách zdolají Brity, bude mít domácí tým již po dnešku minimálně třetí místo jisté.

To by s sebou přineslo pravděpodobnost hraničící s jistotou, že se Češi ve čtvrtfinále vyhnou Švédsku, které válcuje ostravskou skupinu a v pěti zápasech neztratilo jediný bod.

Severský tým nabitý hvězdami jako Erik Karlsson nebo Victor Hedman svou skupinu vyhraje nehledě na ostatní výsledky, pokud v pondělí porazí za tři body Francii. Na závěr pak hraje se Slováky.

O pořadí dalších postupujících z Ostravy v tuto chvíli těžko spekulovat. Nejblíže k druhému místu mají Američané, kteří jsou ve čtvrtfinále velkých turnajů velmi častým soupeřem českého týmu.

Dále to vypadá na postup Němců a Slováků, lotyšské šance klesly s úvodními ztrátami proti outsiderům. V posledních zápasech skupiny nastoupí Lotyši proti Slovensku a USA. Už nedělní utkání se Slováky bude pro ně zcela stěžejní.

To v Praze se po senzační porážce s Rakušany octli na hraně vyřazení zmiňovaní Finové. Postupovou hru mají pořád ve svých rukách, ale už dnes by se jim pořádně hodil bodový zisk s Kanadou.

V pondělí se dají očekávat tři finské body proti Dánsku, jenže pokud v zápasech s Kanadou a Švýcarskem (úterý) nezíská reprezentace Suomi ani bod, mohli by ji přeskočit Rakušané.

Ty by v takovém případě k prvnímu postupu do čtvrtfinále MS v historii posunulo šest bodů ze zápasů s Nory a Brity. To není nic nemožného, na druhou stranu momentálně nemá Rakousko jistou ještě ani záchranu.

Otazníků zbývá pořád dost, pro úplnost dodejme základní kritéria, která na MS rozhodují o pořadí ve skupině v případě bodové rovnosti mezi dvěma nebo více mužstvy.

1) Body ze vzájemných utkání. 2) Skóre (respektive brankový rozdíl) ze vzájemných utkání. 3) Počet vstřelených gólů ve vzájemných utkáních.



Zdroj příspěvku

Scroll to top