Nejnovější Zprávy

„Alpský liliput“ hrozí, Jalonen může končit fiaskem. Média tepou Finy i za přístup


Zdá se, že bohaté medailové roky finského hokeje jsou pryč. Už na loňském mistrovství světa skončila reprezentace Suomi ve čtvrtfinále, letos v Praze se tam ani nemusí dostat. Nehledě na výsledek je jasné, že po sezoně u týmu skončí trenér Jukka Jalonen. V nejbližších dnech bude odvracet hrozbu historického fiaska.

Finové z dosavadních pěti zápasů na hokejovém MS uspěli pouze proti Velké Británii a Norsku.

I tak zatím ve skupině drží čtvrtou postupovou pozici, před sebou mají pondělní utkání s Dánskem a úterní duel se Švýcarskem.

Čtyři body je jistě posunou do čtvrtfinále. S vítězstvím proti Dánsku se počítá, ale neprohrát v 60 minutách se silnými Švýcary, to rozhodně nijak zaručené není.

Finy totiž straší varianta, že Rakušané dnes porazí za tři body Norsko a v úterý Velkou Británii.

To by pak vítězství nad Dány favoritovi nestačilo. Navíc teoretickou šanci na postup mají pořád i Dánové a Norové.

„Jak se, proboha, Finsko do takové situace dostalo?“ zamýšlí se ve svém článku novinář Ville Touru z finského listu Ilta-Sanomat.

Hlavní problém je v šokující čtvrteční porážce s Rakušany 2:3. Tehdy psal zmiňovaný deník o „historickém ponížení s alpským liliputem“. Finové inkasovali rozhodující gól pouhé dvě desetiny před koncem.

Jejich trable jsou však hlubší.

Trenér Jukka Jalonen vede reprezentaci od sezony 2018/19. Vyhrál s ní dva světové šampionáty (2019, 2022), jednou skončil stříbrný (2021). K tomu připočtěte zlatou olympiádu v Pekingu (2022).

Jenže už na loňském šampionátu v Tampere Finové neporazili ani jeden z týmů nejlepší světové šestky. Ve skupině tam podlehli USA a Švédsku, ve čtvrtfinále ztroskotali na Kanadě.

Letos v Praze už prohráli s Českem, Rakouskem a Kanadou.

Někdejší kouč národního mužstva Raimo Summanen se pustil do kritiky herního stylu.

„Už nejsme schopni měnit rytmus hry tak dobře jako před několika lety. A někteří hráči zkrátka nemají rádi vyčkávání. Instinkt jim říká, aby útočili, ale trenér chce něco jiného,“ podotkl.

Ostatně třeba i slovenský útočník Libor Hudáček po jednom ze zápasů letošního turnaje prohodil: „Tohle je MS, každý tady hraje aktivně a snaží se vás napadat. Možná Finové, kdybychom na ně ve čtvrtfinále narazili, tak možná ti budou čekat.“

Dříve tolik úspěšná defenzivní hra jako by v soubojích s těmi nejlepšími přestala fungovat. A tak hrozí Finsku historické fiasko, neboť od zavedení play off na světových šampionátech ve vyřazovací fázi nikdy nechybělo.

Mimo elitní osmičku skončilo naposledy v roce 1955 v Německu.

Takhle se úspěšný kouč Jalonen po šesti sezonách v národním mužstvu rozhodně loučit nechce. Finové už vloni v září oznámili jeho nástupce, kterým se stane Antti Pennanen.

Špatně rozjetý šampionát mohou pořád zachránit. Byť výše než na čtvrté místo už se ve skupině nedostanou a ve čtvrtfinále by potom s největší pravděpodobností narazili na zatím bezchybné Švédsko.

Momentálně je však atmosféra dost napjatá a novinář Teemu Suvinen z deníku Ilta-Sanomat se podivoval nad nedělním programem týmu.

„Mužstvo vůbec nešlo na led, což je v této situaci dost zvláštní. Bylo by potřeba zlepšit hru pět na pět i speciální situace, ale tým místo toho vyrazil na ‚garden party‘ na finské ambasádě,“ napsal Suvinen.

„Při plánování této akce si asi nikdo nemyslel, že Finsko bude v tomto bodu turnaje na pokraji katastrofy,“ dodal.



Zdroj příspěvku

Scroll to top