Nejnovější Zprávy

Když se fotbal změní v chaos, paniku a smrt. Od tragédie v Limě uplynulo šedesát let


Aktualizováno před 13 minutami

Přesně před 60 lety zemřelo při srážkách fanoušků v peruánské Limě po utkání olympijské kvalifikace Peru – Argentina 328 lidí a na 500 osob bylo zraněno. Co do počtu obětí se jednalo o nejtragičtější neštěstí v dějinách fotbalu. Podívejte se na další tragédie, které souvisely s nejpopulárnějším sportem na planetě.

Kolaps pódia pro diváky na stadiónu Ibrox v Glasgow v roce 1902. Archivní snímek dokumentující sportovní tragédii. | Foto: Profimedia.cz

První hromadnou tragédii historie fotbalu zaznamenala už na svém počátku. Psal se 5. duben roku 1902 a utkání mezi Skotskem a Anglií přerušil ohromný praskot na nově postavené Západní tribuně stadionu Ibrox Park v Glasgow.

Dřevěná konstrukce nevydržela váhu davu fanoušků a pod náporem tisíců párů nohou se její část, pět metrů široká a 21 metrů dlouhá, zřítila – na vině měly být vydatné deště v noci před zápasem.

Zraněno bylo 517 fanoušků a pětadvacet jich zemřelo. Utkání se přitom dohrálo – to proto, aby co nejvíce fanoušků zůstalo na svých místech a usnadnili tak práci záchranářům.


 





Zdroj příspěvku

Scroll to top