Nejnovější Zprávy

Oranžová euforie. Nizozemci rychlými góly otočili duel s Turky, ti neunesli porážku


Nizozemští fotbalisté porazili po obratu ve druhém poločase Turecko 2:1 a po 20 letech jsou v semifinále mistrovství Evropy. O postup do finále vyzvou ve středu v Dortmundu Anglii, která dnes v podvečerním utkání zdolala na penalty Švýcary.

Turky poslal na Olympijském stadionu v Berlíně do vedení Samet Akaydin, v rozmezí 70. až 76. minuty ale „Oranje“ otočili skóre. Nejprve srovnal Stefan de Vrij a poté si dal vlastní branku Mert Müldür.

Turecko tak nenavázalo na dosud jediné semifinále na Euru z roku 2008.

Turci se museli obejít bez stopera Demirala, který v osmifinále proti Rakousku vstřelil obě branky svého týmu při výhře 2:1. Kvůli oslavě gestem se zdviženým ukazováčkem a malíčkem, které symbolizuje extrémně pravicové turecké hnutí Šedí vlci, ale obdržel dvouzápasový trest.

Nizozemsko s Tureckem se na velkém turnaji utkaly poprvé.

Už ve druhé minutě se k zakončení ve vápně dostal nizozemský útočník Depay, jenže zamířil vysoko nad.

Poté se dlouho hrálo bez zajímavějších akcí na obou stranách. V 35. minutě Turci udeřili. Nizozemci odvrátili míč po rohovém kopu pouze ke Gülerovi, který centrem na zadní tyč našel hlavou zakončujícího Akaydina. Premiérový reprezentační gól v 10. startu za Turecko si nemohl načasovat lépe.

Po změně stran málem výběr italského trenéra Montelly, který ve skupině zdolal Česko 2:1, navýšil vedení. Güler však z přímého kopu napálil tyč. O chvíli později brankář Verbruggen vyrazil Yildizovu střelu zpoza šestnáctky a před dobíhajícím Ayhanem odvrátil balon na roh střídající Weghorst.

V 70. minutě Nizozemci srovnali. Nakrátko rozehraný roh vyřešil Depay centrem do vápna, na nějž si naběhl De Vrij a pokořil Günoka. Stoper se v reprezentaci trefil počtvrté a poprvé od března 2015. Turci ani v pátém utkání na turnaji neudrželi nulu.

„Memphis (Depay) skvěle nahrál a nikdo mě nebránil. Byl jsem přesvědčený, že dám gól,“ prohlásil autor vyrovnávací branky.

Za dalších šest minut dokonali svěřenci kouče Koemana obrat. Dumfries přihrál před branku a obránce Müldür před dotírajícím Gakpem usměrnil míč do vlastní sítě.

Turci ještě sahali po vyrovnání. Verbruggen nedosáhl na přihrávku střídajícího Aktürkoglua a Celik mířil do odkryté branky, nizozemského gólmana však zastoupil Van de Ven. Akce ještě pokračovala, jenže Aktürkogluovu střelu zblokovala obrana na roh. Na opačné straně Gakpo neprostřelil Günoka. V nastavení Verbruggen reflexem proti Bardakciho zakončení odmítl prodloužení.

Souboj Nizozemska s Tureckem se jako jediný ze čtyř čtvrtfinále rozhodl už po 90 minutách. „Na konci jsme hráli špatně, ale naštěstí jsme neinkasovali. Ve druhé půli jsme museli zůstat klidní a využili jsme nabídnuté šance,“ uvedl kapitán Nizozemců Virgil van Dijk.

Mistrovství Evropy ve fotbale v Německu – čtvrtfinále:

Berlín: Nizozemsko – Turecko 2:1 (0:1)

Branky: 70. De Vrij, 76. vlastní Müldür – 35. Akaydin. Rozhodčí: Turpin – Danos, Pages – Brisard (video, všichni Fr.). ŽK: Simons, Aké, Van Dijk, Weghorst – Tosun, Montella (trenér). ČK: 90.+6 Yildirim (Turecko, mimo hřiště). Diváci: 70.091.

Nizozemsko: Verbruggen – Dumfries, De Vrij, Van Dijk, Aké (73. Van de Ven) – Reijnders (73. Veerman), Schouten, Simons (87. Zirkzee) – Bergwijn (46. Weghorst), Depay (87. Frimpong), Gakpo. Trenér: Koeman.

Turecko: Günok – Müldür (82. Celik), Ayhan (89. Kilicsoy), Akaydin (82. Tosun), Bardakci, Kadioglu – Yilmaz, Özcan (77. Yokuslu), Calhanoglu, Yildiz (77. Aktürkoglu) – Güler. Trenér: Montella.



Zdroj příspěvku

Scroll to top