Nejnovější Zprávy

Šotolinovou etapu Tour de France vyhrál po spurtu uprchlíků Turgis


Francouzský cyklista Anthony Turgis vyhrál ve spurtu skupiny uprchlíků náročnou 9. etapu Tour de France s šotolinovými úseky. Jezdec druhodivizního týmu TotalEnergies vybojoval na slavném závodu první dílčí úspěch v kariéře před Britem Thomasem Pidcockem a Derekem Geem z Kanady.

Žlutý dres lídra uhájil Tadej Pogačar. Slovinský favorit dojel do cíle 199 km dlouhého okruhu se startem i cílem v Troyes ve skupině se všemi favority s odstupem jedné minuty 46 sekund za vítězem. Průběžné pořadí dál vede o 33 sekund před Remcem Evenepoelem, obhájce titulu z posledních dvou ročníků Jonas Vingegaard ztrácí 1:15.

Třicetiletý Turgis strávil s uprchlíky v úniku takřka celý den. Necelý kilometr před cílem dojeli Belgičana Jaspera Stuyvena, který se ve skupině pokusil o útok 12 km před cílem těsně před posledním ze 14 šotolinových úseků o celkové délce 32,2 km. Ve sprintu měl Turgis nejvíce sil a vybojoval pro domácí Francii třetí etapové vítězství v 111. ročníku Tour.

Před startem dnešní etapy si peloton připomněl norského cyklistu Andrého Dregeho, který v sobotu přišel o život po pádu ve sjezdu v závodě Kolem Rakouska. V pondělí je na Tour na programu první volný den.

Cyklistický závod Tour de France – 9. etapa: Troyes – Troyes (199 km):

1. Turgis (Fr./TotalEnergies) 4:19:43, 2. Pidcock (Brit./Ineos Grenadiers), 3. Gee (Kan./Israel-Premier Tech), 4. Aranburu (Šp./Movistar), 5. Healy (Ir./EF Education-EasyPost), 6. Lucenko (Kaz./Astana-Qazaqstan Team) všichni stejný čas, …139. Hirt (ČR/Soudal-Quick Step) -11:42.

Průběžné pořadí: 1. Pogačar (Slovin./UAE Team Emirates) 35:42:42, 2. Evenepoel (Belg./Soudal- Quick Step) -33, 3. Vingegaard (Dán./Visma-Lease a Bike) -1:15, 4. Roglič (Slovin./Red Bull-Bora-hansgrohe) -1:36, 5. Ayuso (Šp./UAE Team Emirates) -2:16, 6. Almeida (Portug./UAE Team Emirates) -2:17, …123. Hirt -1:24:25.



Zdroj příspěvku

Scroll to top