Nejnovější Zprávy

Na Slavii číhá Mourinho s Fenerbahce, nebo Lille. Sparta má velmi přijatelný los


Pokud fotbalisté Sparty ve 3. předkole Ligy mistrů vyřadí rumunský celek FCSB, utkají se o účast v hlavní fázi s vítězem dvojzápasu mezi Malmö a PAOK Soluň. Slavia v případě postupu přes Union Saint-Gilloise bude v závěrečném 4. předkole bojovat o základní část prestižní soutěže s lepším z dvojice Lille – Fenerbahce Istanbul, jehož trenérem je nově legendární Portugalec José Mourinho.

Úvodní zápasy 4. předkola budou na programu 20. a 21. srpna, odvety se odehrají o týden později.

Oba pražští zástupci v soutěži by začali venku a v odvetách by měli výhodu domácího prostředí.

Pokud by Sparta vypadla hned ve 3. předkole Ligy mistrů s FCSB, v závěrečném play off o hlavní fázi Evropské ligy by si zahrála s LASK Linec.

Pokud by už ve 3. předkole neuspěla Slavia, rovnou by přešla do hlavní fáze Evropské ligy.

Sparta coby úřadující český šampion figuruje v mistrovské části kvalifikace a musela absolvovat již 2. předkolo, v němž po výhrách 2:0 venku a 4:2 doma vyřadila irský Shamrock.

Pro los závěrečného 4. předkola byli Letenští mezi nenasazenými celky a mohli dostat jednu z pěti variant.

Sparta dlouho zůstávala v osudí a na řadu přišla až úplně na závěr. Vyhnula se možnému zopakování loňských soubojů z kvalifikace Evropské ligy proti Dinamu Záhřeb i zápasům s jiným balkánským soupeřem Crvenou zvezdou Bělehrad a los jí nakonec přisoudil lepšího z duelu mezi švédským a řeckým mistrem.

S Malmö se Pražané utkali na začátku února v zimní přípravě na soustředění ve Španělsku a zvítězili 2:1 po dvou gólech Ladislava Krejčího mladšího, jenž v létě přestoupil do Girony.

V pohárech ale nemají Letenští na švédského šampiona dobré vzpomínky, v roce 2014 je totiž vyřadil ve 3. předkole Ligy mistrů. Sparťané po domácím vítězství 4:2 a venkovní porážce 0:2 vypadli kvůli tehdejšímu pravidlu o brankách na hřištích soupeře.

Podle bookmakerů je ale pravděpodobnější, že by si Letenští v případě postupu přes FCSB zahráli ve 4. předkole s PAOK Soluň, který je proti Malmö mírným favoritem.

S řeckým týmem si z českých klubů v pohárech naposledy zahrál Liberec, v sezoně 2016/17 s ním utrpěl ve skupině Evropské ligy dvě porážky.

Slavia coby úřadující český vicemistr díky příznivému vývoji v minulé sezoně na rozdíl od Sparty zasáhne do kvalifikace až tento týden ve 3. předkole.

Vršovičtí před losem závěrečného předkola měli na výběr jen ze dvou variant. Souboje s českým reprezentantem Michalem Sadílkem, jehož Twente Enschede vyzve Salcburk, se Pražané dočkat nemohou, dostali totiž papírově těžší dvojici Lille – Fenerbahce Istanbul.

Podle bookmakerů jsou šance obou celků na postup zcela vyrovnané, ve prospěch tureckého giganta by mohla hrát domácí odveta.

Istanbulský celek v létě převzal trenér Mourinho, jenž proti Slavii v minulé sezoně vedl svůj předchozí klub AS Řím. V obou zápasech skupiny Evropské ligy ale kvůli disciplinárnímu trestu scházel na lavičce.

Vršovičtí přes Fenerbahce předloni postoupili na úvod vyřazovací fáze Konferenční ligy po dvou vítězstvích 3:2.

S Lille slávisté dvakrát prohráli v roce 2009 ve skupině Evropské ligy – doma vysoko 1:5 a venku 1:3. Naposledy na francouzský celek narazila na podzim 2020 Sparta a také ona utrpěla dvě porážky. Doma podlehla 1:4 a venku 1:2.

Sparta si naposledy zahrála hlavní fázi Ligy mistrů v sezoně 2005/06. Slavia bude usilovat o třetí účast v hlavní části soutěže v historii. Dosud si ji zahrála v sezonách 2007/08 a 2019/20.

Los 4. předkola fotbalové Ligy mistrů (první utkání 20. a 21. srpna, odvety 27. a 28 srpna):

Mistrovská část:

Malmö/PAOK Soluň – Sparta Praha/FCSB, Young Boys Bern – Galatasaray Istanbul, Dinamo Záhřeb – Karabach/Ludogorec Razgrad, Midtjylland/Ferencváros Budapešť – Slovan Bratislava/APOEL Nikósie, Jagiellonia Bialystok/Bodö/Glimt – Crvena zvezda Bělehrad.

Ligová část:

Lille/Fenerbahce Istanbul – Slavia Praha/Union Saint-Gilloise, Dynamo Kyjev/Glasgow Rangers – Salcburk/Twente Enschede.



Zdroj příspěvku

Scroll to top