Nejnovější Zprávy

Z dcery náčelníka se stala „První dáma peřejí“. Česká legenda však zemřela předčasně


S divokou vodou začala až v pětadvaceti letech a jako matka dvou dětí, přesto dokázala Ludmila Polesná-Veberová přivézt z mistrovství světa devatenáct medailí, z toho šest zlatých. Legendární postava české kanoistiky se narodila 31. srpna 1934, tedy přesně před 90 lety.

Rodným příjmením Štyndlová, poprvé provdaná Veberová, se účastnila osmi mistrovství světa, na kterých získala čtyřikrát zlato ve slalomu a dvakrát ve sjezdu, devět stříbrných a čtyři bronzové medaile.

K tomu přibyly další cenné kovy z mistrovství Evropy a republiky. „První dáma peřejí“ Polesná-Veberová startovala také na olympijských hrách v roce 1972. 

Sportovala už odmalička. Nemohlo to být jinak, v rodných Čimelicích byl její otec náčelníkem Sokola.

Malá Ludmila tak od pěti let plavala a později hrála házenou, basketbal a běhala na lyžích.

Před lety vzpomínala, jak na svých prvních závodech kanoí ve slalomu neprojela jedinou branku.

Už tehdy ji ale pozvali na soustředění reprezentace, a ona tam opravdu jela. A úplně ji to pohltilo.

Opustila zaměstnání a šla dělat uklízečku do mateřské školy, aby měla víc času na trénink.

V roce 1960 získala svůj první titul mistryně republiky a rok nato v Drážďanech první titul mistryně světa, který pak obhájila ve Spittalu.

Po zisku třetí zlaté medaile z mistrovství světa, které se konalo na Lipně v roce 1967, ji novináři korunovali na Královnu Čertových proudů.

V divoké vltavské vodě pod Lipnem triumfovala, přestože měla pohmožděnou ruku z tréninku a musela před závodem dostat injekci.

Největší triumfy slavila v roce 1969, kdy jí bylo pětatřicet. Vyhrála na šampionátu v Bourgu ve Francii slalom i sjezd, s hlídkami byla zlatá ve slalomu a stříbrná ve sjezdu.

Reprezentačně jezdila ještě šest let, startovala na olympiádě v Mnichově a ještě ve svých 41 letech přivezla ze Skopje světový bronz z hlídky. S mistrovstvím republiky se loučila v třiačtyřiceti stříbrem ve sjezdu.

„Její výjimečnost spočívala hlavně v tom, že si nikdy vůbec nehrála na výjimečnou,“ stojí o ní v předmluvě její knížky vzpomínek Hranaté medaile.

V této knize o svém životě mimo jiné napsala: „Desítky medailí se vejdou na docela malý kousek stěny v obývacím pokoji. Skrývá se za každou z nich mnoho událostí, zážitků, radosti, rozčarování, ale především mnoho práce a úsilí. Dřiny bylo určitě víc než přípitků se starosty měst. Představy o „velkém světě“ mohou být i docela malé a skromné, někdy stačí i kousek suchého místa v promočeném stanu. A ty medaile nejcennější – ty z mistrovství světa – nebyly hranaté jen tvarem, jejich ostré hroty jsem mnohdy pocítila nejenom v dlani…“

Zemřela předčasně 9. prosince 1988 v pouhých 54 letech.

Přílet olympijských medailistů Josefa Dostála, Martina Fuksy a Nikoly Ogrodníkové z Paříže | Video: ČTK



Zdroj příspěvku

Scroll to top