Nejnovější Zprávy

Krejčí v Lize mistrů okradl Dembelého o gól, Gironu ale v závěru potopil gólman


Fotbalisté Girony v základní sestavě s obráncem Ladislavem Krejčím při své premiéře v pohárech dlouho sahali po nečekaném bodovém zisku, ale nakonec v 1. kole ligové fáze Ligy mistrů brankou z 90. minuty prohráli v Paříži s PSG 0:1.

Největší favorit soutěže Manchester City na úvod základní části doma jen remizoval bez branek s Interem Milán v repríze finále z předminulé sezony. Slovan Bratislava utrpěl debakl 1:5 v Glasgow se Celticem, jeho český obránce Jurij Medveděv zůstal jen na lavičce.

Krejčí po letním přestupu ze Sparty odehrál v úvodních pěti kolech španělské ligy jen 10 minut, dnes ale poprvé dostal šanci v základní sestavě. Pětadvacetiletý český reprezentant brzy inkasoval žlutou kartu, pak ale předvedl dobrý výkon. Blýskl se na začátku druhé půle, kdy v úniku dostihl Dembélého a ve vyložené šanci mu čistě vypíchl míč.

Pařížané měli po celé utkání výrazně navrch, ale dlouho se trápili v koncovce. Po hodině hry trefil břevno Dembélé, v 85. minutě selhal sám před brankářem Gazzanigou Hakimí. Hostující gólman byl dlouhou spolehlivý, ale v poslední minutě zaváhal a nechal si projít do sítě lehký centr Mendese z levé strany.

Manchester City v souboji dvou budoucích soupeřů Sparty nedokázal proti Interu Milán navázat na vítězství 1:0 z loňského finále soutěže. Už o poločase musel zřejmě kvůli zranění střídat domácí režisér hry De Bruyne, anglický šampion měl i tak v druhé půli několik šancí, ale neprosadil se ani v závěru střídající Gündogan.

Slovan Bratislava se v hlavní fázi Ligy mistrů představil poprvé, předtím si zahrál jen dřívější Pohár mistrů evropských zemí. Slovenský šampion však v Glasgow na Celtic vůbec nestačil a inkasoval hned pětkrát.

Porážku o čtyři branky v pohárech utrpěl Slovan i v minulé sezoně v kvalifikaci Evropské ligy, kdy venku podlehl Arisu Limassol 2:6. Celtic si naopak připsal své nejvyšší vítězství v hlavní fázi Ligy mistrů.

Boloňa při premiéře v základní části Ligy mistrů na rozdíl od Slovanu bodovala, s Šachtarem Doněck remizovala bez branek. I když měl italský celek při svém návratu do nejprestižnější klubové soutěže po 60 letech výraznou střeleckou převahu, nejblíže k vítězné brance byl ukrajinský šampion, ve čtvrté minutě ale Heorhij Sudakov neproměnil penaltu.

Boloňa, která se do hlavní fáze Ligy mistrů kvalifikovala z pátého místa v minulé sezoně italské ligy, se v nejprestižnější klubové soutěži doposud představila jen v roce 1964, kdy se tehdejší Pohár mistrů evropských zemí hrál vyřazovací fází. Hned v úvodu musela čelit penaltě, záložník Sudakov však pokutový kop zahrál mizerně a nenavázal na gól z minulého týdne při prohře ukrajinské reprezentace 2:3 v Lize národů s českým týmem.

Dortmund v Bruggách potvrdil roli mírného favorita a zvítězil 3:0, všechny tři branky ale dal až v posledních dvacetiminutovce. Dvakrát se trefil Bynoe-Gittens. Borussia udržela neporazitelnost v sezoně.

Liga mistrů se hraje v novém formátu. Tradičních osm čtyřčlenných skupin nahradila ligová fáze, v níž všech 36 týmů tvoří jednu tabulku. Každé mužstvo odehraje čtyři zápasy doma i venku, dohromady proti osmi různým soupeřům. Prvních osm celků postoupí přímo do osmifinále, kluby na devátém až 24. místě čeká úvodní kolo vyřazovací fáze.

1. kolo fotbalové Ligy mistrů:

Boloňa – Šachtar Doněck 0:0

Rozhodčí: Saggi (Nor.).

Celtic Glasgow – Slovan Bratislava 5:1 (1:0)

Branky: 17. Scales, 47. Furuhaši, 56. Engels z pen., 70. Maeda, 87. Idah – 61. Wimmer. Rozhodčí: Makkelie (Niz.).

FC Bruggy – Borussia Dortmund 0:3 (0:0)

Branky: 76. a 86. Bynoe-Gittens, 90.+5 Guirassy z pen. Rozhodčí: Peljto (Bosna).

Manchester City – Inter Milán 0:0

Rozhodčí: Nyberg (Švéd.).

Paris St. Germain – Girona 1:0 (0:0)

Branka: 90. vlastní Gazzaniga. Rozhodčí: Siebert (Něm.).



Zdroj příspěvku

Scroll to top