Nejnovější Zprávy

Zpochybňovaná Ruska se omylům Muchové musela smát. Tak začalo drama plné podivností


Čínské přístavní velkoměsto Ning-po bylo dějištěm jednoho z nejpodivnějších zápasů letošního roku na okruhu WTA. V hlavních rolích se představily Češka Karolína Muchová, Ruska Anna Kalinská, zvraty, esa, dvojchyby, taktické manévry, kapky deště i agilní hmyz.

Karolína Muchová pokračuje v úspěšné podzimní asijské tůře. Po finálové účasti na „tisícovce“ v Pekingu se probojovala do semifinále „pětistovky“ v Ning-po, páteční duel proti světové dvanáctce Anně Kalinské jí ale sebral spoustu fyzických i psychických sil.

Duel plný podivností předznamenal už nezvykle nervózní úvod.

Česká tenistka si během prvních šesti výměn dvakrát zbrkle zažádala o „jestřábí oko“. Poprvé po svém forhendu, který evidentně dopadl vedle postranní čáry. Podruhé dokonce přerušila výměnu, když jí pod nohy na čáru dopadl úder z rakety Kalinské. 

Ruska se po kontrole svého přesného úderu musela omylům Muchové smát a lehce hořkému úsměvu se neubránila ani sama česká hráčka.

Ta paradoxně nastoupila do zápasu v roli jasné favoritky. I když je v žebříčku až na 29. pozici, svým tenisem i výsledky se po návratu po dlouhém zranění řadí mezi absolutní světovou špičku.

Naopak Kalinská, pětadvacetiletá přítelkyně mužské světové jedničky Jannika Sinnera, bývá mezi fanoušky často zpochybňována. Na dvanácté místo světa se totiž vyšplhala velmi nenápadně a spíše díky konzistenci než velkým výsledkům. Na kontě zatím nemá ani jeden titul na okruhu WTA a na grandslamech je jejím maximem čtvrtfinále letošního Australian Open.

Mnoho pochybovačů ale musela v prvním dějství přesvědčit o svých nesporných kvalitách.

Muchovou, s níž prohrála oba dosavadní vzájemné zápasy, honila po kurtu tvrdými a přesnými údery. Psychicky prosperovala a sadu rozhodla v maratonské páté hře. Vypjatý game přinesl devět shod, Češka v něm neproměnila tři brejkboly a Kalinská odskočila na 1:4.

Na přelomu první a druhé sady přišly dlouhé odklady. Nejprve se čekalo na Muchovou, která si odskočila do útrob stadionu, o pár minut později pořadatelé naháněli po kurtu hmyz a když problém vyřešili, začalo pršet.

Po pauze převzala iniciativu osmadvacetiletá rodačka z Olomouce, semifinalistka dvou posledních ročníků US Open. Chybující Kalinskou dokázala snadno přehrávat a vyrovnala na 2:6, 6:2.

Na dlouhou návštěvu šatny se pak pro změnu vydala Ruska a pořadatelé vzhledem k předpovědi začali tušit potíže.

A také, že ano. Sotva začal třetí set, přišla další dlouhá pauza. V Číně se rozpršelo a blížila se půlnoc, ve hře bylo odložení zbytku zápasu na sobotu, kdy už je ale na programu semifinále.

Nakonec se obě hráčky, na první pohled už unavené, vrátily na dvorec. 

Brzy bylo zřejmé, kdo je unavenější. Z Kalinské začaly bublat negativní emoce.

I ona si vzala jednu nesmyslnou challenge, po posledním míčku čtvrté hry, kdy její rána dopadla několik decimetrů mimo. Na záznam ale všichni čekali marně. Po chvíli musela rozhodčí oznámit, že technika nefunguje, ale že míček byl opravdu špatný.

„A proč nefunguje technika?“ tázala se Kalinská. Rozhodčí na otázku z kategorie náročných mohla jen pokrčit rameny.

Frustrace se v Kalinské hromadila, dvakrát se po zkažených snadných míčích v zoufalství sesunula k zemi. Jednou i praštila raketou.

Zápas skončil až třináct minut po půlnoci, Muchová se mohla radovat z postupu a zvláštní duel dokumentovaly i statistiky, nejvíce poměr es a dvojchyb. Na esa vyhrála Češka 11:0, dvojchyby „ovládla“ v poměru 2:13 ruská hráčka.

Muchová vyhrála čtrnáctý zápas z posledních šestnácti, je ve třetím semifinále v řadě a v sobotu ji čeká další Ruska: stále teprve sedmnáctiletý supertalent Mirra Andrejevová. 



Zdroj příspěvku

Scroll to top