Nejnovější Zprávy

Slovák prchl z Ruska a naštval KHL. Zrušte mu smlouvu, naléhal její šéf. Ale marně


Slovenský hokejista Michal Krištof odešel ze Soči do Švýcarska navzdory tomu, že má v Rusku stále platný kontrakt. Jenže Kontinentální hokejová liga se v létě od světa právně ještě více izolovala, a tak bývalému útočníkovi Komety úprk prošel. Vztek ředitele ruské soutěže bude nejspíš zbytečný.

V úterý 8. října odehrál Krištof poslední utkání za Soči, o týden později se sbalil a z Ruska zmizel. Údajně kvůli nespokojenosti s pozicí v týmu a slabému hernímu vytížení. Z deseti zápasů měl dva góly a tři asistence.

„Bez dovolení náš tým opustil. Jeho agent nás ani nekontaktoval,“ nechápali situaci Krištofovi chlebodárci v Soči.

Jednatřicetiletý útočník, který před třemi lety odehrál jednu sezonu v dresu brněnské Komety, odešel do Ruska po začátku války na Ukrajině. Nejdříve hrál ve Vladivostoku, od loňského roku v Soči.

Jeho novým působištěm je Langnau. Tam nasadili Krištofa rovnou do elitní formace a ve švýcarské lize stihl už tři zápasy. Mezitím vedení ruské KHL běsní.

Ředitel soutěže, bývalý ruský reprezentant a dvojnásobný mistr světa Alexej Morozov, poslal svému švýcarskému protějšku Denisi Vaucherovi e-mail, ve kterém žádal o zrušení Krištofovy smlouvy v Langnau a o jeho návrat zpět do Soči.

„Kdyby byl Vaucher kuřák, zapálil by si s tím doutník,“ napsal pobaveně redaktor švýcarského deníku Le Matin Emmanuel Favre.

Jak je možné, že Švýcaři Krištofovu ruskou smlouvu nerespektují?

KHL totiž v létě přijala opatření, kterým se nad rámec válečného konfliktu na Ukrajině ještě více izolovala od zbytku hokejové planety. Odstřihla se od ruského svazu, který je (pořád ještě) součástí Mezinárodní hokejové federace IIHF. Za účelem větší nezávislosti.

Žádná dohoda o přestupech mezi KHL a IIHF proto neexistuje. To, co platí na papíře v Rusku, jinde v hokejovém světě nic neznamená.

„Proč bych měl něco takového dělat?“ odpověděl Vaucher do Ruska na Morozovovu zprávu. „Krištofův transfer schválila IIHF, za nás proběhla procedura podle pravidel a tím je to uzavřené,“ řekl šéf švýcarské ligy deníku Le Matin.

Marná byla i ruská odvolání na etické dohody napříč soutěžemi.

„KHL už není členem naší organizace. Slovenský svaz Krištofův přestup schválil a totéž učinila IIHF v souladu s naším přestupovým řádem,“ potvrdil pro ruská média Luc Tardif, první muž IIHF.

Po Slovensku, Finsku, Česku a Rusku si Krištof vydělává hokejem v páté zemi. Se Slováky se účastnil čtyř světových šampionátů a dvou olympiád, včetně té bronzové v Pekingu 2022. Ale od té doby, co odešel do Ruska, reprezentační dres neoblékl.

„Jeho příběh je groteska. Nejdříve hraje v Brně v dresu s ukrajinskou vlajkou, pak bruslí na podporu ruského ‚Z‘. Do Ruska se dostane i díky tomu, že kvalita odešla. A následně odtamtud uteče, protože může,“ glosoval na sociální síti X slovenský novinář Tomáš Prokop.

Mohlo by vás zajímat – premiérový gól Jiřího Kulicha v NHL:

Gól Jiřího Kulicha | Video: NHL



Zdroj příspěvku

Scroll to top