Nejnovější Zprávy

Bohemians zdolali Karvinou 2:0 a vyhráli po čtyřech kolech, Jablonec uspěl v Brně


Fotbalisté Bohemians 1905 porazili ve 23. kole první ligy Karvinou 2:0. Pražané vyhráli po čtyřech kolech a vystřídali svého dnešního soupeře na 12. místě tabulky. Jablonec zvítězil na hřišti Brna 2:1 a posunul se v neúplné tabulce na čtvrtou pozici.

„Bylo to zcela jednoznačné, zasloužené a důležité vítězství. Kluci hráli velmi spolehlivě zezadu. Nevzpomínám si na příležitost Karviné,“ řekl trenér Bohemians Luděk Klusáček na tiskové konferenci.

Bohemians odstartovali skvěle a zkraje třetí minuty šli do vedení. Dostálův centr propadl až před branku na hranici malého vápna a Schumacher přesně zakončil na vzdálenější tyč. Německý záložník, který po sezoně vršovický klub opustí, se v české lize trefil podruhé a stylově oslavil 50. start v nejvyšší soutěži.

„Nebyla to jednoduchá střela, míč byl ve vzduchu. Snadno můžete vystřelit vysoko do nebes. Ještě jsem se nepodíval na video, tak nevím, jestli to vypadalo jednoduše, ale nebylo to tak. Dokázal jsem to a to je hlavní. Mám radost,“ uvedl Schumacher.

Následně napřáhl z dálky Květ, zamířil však pouze do Bolkovy náruče. Na další příležitost se čekalo do 26. minuty, osamocený Necid ale před brankou po Puškáčově nahrávce ideálně nezakončil. Poté Necid karvinského gólmana nepřekonal ani přízemní střelou.

Rovněž v úvodu druhého poločasu „Klokani“ málem udeřili. Dostál poslal míč za hostující obranu, Puškáč si ho zpracoval ve vzduchu, nastřelil tyč a Schumacher dorážku neusměrnil do branky. Vzápětí nikým nehlídaný Květ hledal před brankou německého spoluhráče, ale do jeho přihrávky se včas vložil obránce Jursa.

O chvilku později po Schumacherově centru Necid překonal Bolka, jenže před brankovou čarou odhlavičkoval balon Bartošák a odvrátil tak jistý gól. Bohemians pokračovali v zahazování šancí, Květovu ránu z hranice šestnáctky vytáhl Bolek na roh.

V 65. minutě Necid ve vápně předložil míč Puškáčovi, který skóroval. Sudí Proske se však po konzultaci s videorozhodčím Adamem šel podívat na opakovaný záznam a gól neuznal, jelikož Necid stál v době Puškáčovy střely v ofsajdu a bránil Bolkovi ve výhledu.

„Ani jsem nepostřehl, že by se mohlo s gólem něco změnit. Dostali jsme druhou šanci, bylo to zase 1:0. Čekal jsem, že to pro nás bude impulz. Necítil jsem ale, že by nás to nakoplo, nic moc se nezměnilo,“ prohlásil Bolek.

Po odvolané trefě domácích zamířili těsně vedle Schumacher z přímého kopu a Dostál z hranice šestnáctky. Dvě minuty před vypršením základní hrací doby uklidnil Pražany Bartek, jemuž předložil míč Hronek. Brankář Bohemians Le Giang si za celý zápas proti bývalému týmu nepřipsal jediný zákrok.

Bohemians, kteří v úterý vypadli v osmifinále domácího poháru po prohře 0:2 s Olomoucí, v pátém ligovém duelu za sebou v Ďolíčku nepoznali přemožitele a v této sezoně tam získali 22 z celkových 28 bodů. Doma v nejvyšší soutěži nepodlehli Karviné ani popáté. Slezané v lize s „Klokany“ utrpěli porážku po třech zápasech a venku v nejvyšší soutěži nevyhráli v pátém utkání po sobě.

„Absolutně nám nevyšla střídání, kromě záblesku Sinjavského. Není co hodnotit, výkon celého týmu je pro mě zklamáním. Musíme s tím jednoduše něco udělat a co nejrychleji se oklepat. Před reprezentační přestávkou potřebujeme doma (s Olomoucí) bodovat,“ konstatoval hostující trenér Juraj Jarábek.

Gól Brna proti Jablonci přišel pozdě

Rozhodující branku v utkání mezi Brnem a Jabloncem dal v 73. minutě Ivan Schranz, který navázal na předchozí trefu Dominika Pleštila z první půle. Domácí nováček snížil až v nastaveném čase zásluhou střídajícího Daniela Fily. Zbrojovka nevyhrála šestý ligový zápas po sobě a zůstává na sestupové 16. příčce.

Jablonec nastoupil do soutěžního duelu po dvoutýdenní pauze, minulý víkend se Spartou nehrál kvůli karanténě pražského soupeře. V základní sestavě tentokrát Severočechům chyběl kapitán Hübschman.

Hosté přesto začali aktivněji a už v šesté minutě se po rohovém kopu prosadil nejlepší týmový střelec Schranz. Jeho trefu však rozhodčí neuznali kvůli ofsajdu. O čtyři minuty později se už ale Jablonečtí dočkali regulérní branky. Po dalším rohu skončila tečovaná střela Holíka na břevnu, míč se však odrazil k Pleštilovi a ten svým prvním gólem v ligové sezoně otevřel skóre.

Zvýšit vedení Severočechů mohl následně znovu Schranz, ale proti jeho dalšímu pokusu zasáhl skvěle brankář Floder. Brno se stejně jako v minulém utkání s Karvinou začalo osmělovat až po úvodní čtvrthodině, jenže proti pozorné obraně soupeře si nevytvářelo mnoho příležitostí. Nejblíže brance tak byl jen po překvapivém pokusu z pravé strany Přichystal, ale při svém 50. ligovém startu trefil břevno.

Domácí do druhé půle nachystali trojnásobné střídání a začali být nebezpečnější. Po hodině hry si na Moravcův centr naskočil Růsek, ale hlavičkoval jen do náruče Hrubého.

V 73. minutě se však prosadil znovu Jablonec. Po centru z levé strany se Zelený dostal před Flodera, ten jeho střelu ještě vyrazil, proti dorážce Schranze však už byl bezmocný. Slovenský útočník skóroval posedmé v ligovém ročníku.

Zbrojovka se v závěru pokusila ještě o snížení, ale po promarněných příležitostech Hladíka se dočkala až v první minutě nastavení zásluhou střídajícího Fily, který si připsal premiérovou branku v nejvyšší soutěži.

Moravané tak sice prolomili sérii čtyř domácích zápasů bez vstřeleného gólu, z posledních pěti zápasů na Srbské však získali jen bod a zůstávají nejhorším domácím týmem ligy.

23. kolo první fotbalové ligy:

Bohemians Praha 1905 – MFK Karviná 2:0 (1:0)

Branky: 3. Schumacher, 88. Bartek. Rozhodčí: Proske – Kotík, Vaňkát – Adam (video). ŽK: Květ – Tavares, Santos, Herc. Bez diváků.

Sestavy:

Bohemians: Le Giang – Köstl, Bederka, Vondra – Dostál, Květ (89. Jindřišek), Hronek, Ljovin, Schumacher (83. Keita) – Necid (83. Vaníček), Puškáč (68. Bartek). Trenér: Klusáček.

Karviná: Bolek – Jursa, Santos, Šindelář, Mazáň (60. Čmelík) – Mangabeira (60. Sinjavskij), Smrž – Tavares (60. Haša), Herc, Bartošák – Papadopulos. Trenér: Jarábek.

Zbrojovka Brno – FK Jablonec 1:2 (0:1)

Branky: 90.+1 Fila – 10. Pleštil, 73. Schranz. Rozhodčí: Hrubeš – Kotalík, Pečenka – Dorušák (video). ŽK: Dreksa, Pachlopník – Kratochvíl. Bez diváků.

Sestavy:

Brno: Floder – Šural (32. Hlavica), Dreksa, Pernica – Bariš (46. Fousek), Sedlák – Štepanovský (46. Reiter), Pachlopník (74. Hladík), Moravec – Růsek, Přichystal (46. Fila). Trenér: Dostálek.

Jablonec: V. Hrubý – Holík, Kubista, Zelený, Krob – Pleštil (71. Haitl), Považanec, Kratochvíl (88. Hübschman), Podaný (81. Smejkal) – Doležal, Schranz (88. R. Hrubý). Trenér: Rada.



Zdroj příspěvku

Scroll to top