Nejnovější Zprávy

Smutná zpráva otřásla českou atletikou. Zemřela vicemistryně světa Helena Fuchsová


V pouhých 55 letech v neděli zemřela česká běžkyně Helena Fuchsová, členka stříbrné štafety na 4 x 400 metrů z halového MS v roce 1995.

„Odešla tiše, ve spánku, po prohraném boji se zákeřnou nemocí, překážkou, kterou jako jedinou ve svém životě nedokázala zdolat. Prosím, vzpomeňte s námi a uctěte její památku tichou vzpomínkou,“ napsala rodina bývalé vynikající běžkyně na facebookový účet.

Fuchsová se proslavila především na tratích 400 a 800 metrů. Ke stříbru z halového mistrovství světa přidala ještě dva bronzy, druhá skončila také na halovém mistrovství Evropy v roce 1998. Na konci tohoto roku pak obsadila druhé místo v anketě o českého Atleta roku za Šárkou Kašpárkovou.

Přestože jí bylo už 35 let, možná nejlepší formu zažívala v roce 2000. Přípravu na olympijské hry jí ovšem zkomplikovala mononukleóza a lékaři start v Sydney zakázali. „Neposlechla jsem je a trenér povídá – čtyři běhy nevydržíš, ale pokusíš se běžet 800 metrů. Tam je jeden den volna a to bys mohla na semifinále zvládnout,“ vzpomínala Fuchsová. Nakonec doběhla ve finále pátá v osobním rekordu.

Po ukončení kariéry se věnovala trénování, mezi její svěřenky patřila například dvojnásobná světová šampionka na čtvrtce Zuzana Hejnová. „Navždy v mém srdci,“ reagovala Hejnová na sociálních sítích.



Zdroj příspěvku

Scroll to top