Nejnovější Zprávy

Nemůžete hrát superligu a současně jiné ligy, varoval kluby Infantino


Předseda světové fotbalové federace (FIFA) Gianni Infantino se postavil proti nové superlize. Účastníci se podle něj musí připravit na následky, protože nemohou hrát současně vlastní uzavřenou ligu a jiné soutěže.

S vytvořením ligy pro nejbohatší kluby nesouhlasí ani šéf Mezinárodního olympijského výboru (MOV) Thomas Bach. Soutěž podle něj byla založena jen kvůli chamtivosti a popírá podstatu evropského sportu, v němž jde na prvním místě o sportovní výkonnost.

O vytvoření superligy v pondělí informovalo dvanáct velkoklubů z Anglie, Itálie a Španělska. Jejich krok ostře zkritizovali politici, fanoušci, někteří bývalí i současní hráči a trenéři, národním svazy a především evropská fotbalová unie (UEFA), která jim pohrozila vyloučením z národních soutěží a hráčům zákazem reprezentace.

„Jestli se rozhodnou jít vlastní cestou, tak se musí připravit nést následky. Jsou zodpovědní za vlastní osud,“ uvedl Infantino na úvod kongresu UEFA v Montreux. „Tím chci říct, aby to všem bylo naprosto jasné, že buď hrajete tam, nebo tady. Není nic mezi,“ přidal.

Infantino také zopakoval, že FIFA v boji proti superlize plně stojí za UEFA. „Jsme jasně a silně proti uzavřené superlize, která nerespektuje současné vedení fotbalu,“ prohlásil. „Nicméně doufám, že se situace uklidní, vše se vyřeší i s ohledem na solidaritu k ostatním klubům a také k zájmům národního, evropského i světového fotbalu,“ dodal.

Chvíli před Infantinem na kongresu vystoupil s kritikou superligy také předseda MOV. „Model evropského sportu je výjimečný tím, že je založený na férové soutěži, ve které jste odměněni za sportovní výkony. A to je teď jen kvůli chamtivosti ohroženo,“ prohlásil Bach.

Bývalý fotbalista Eric Cantona zkritizoval avizovaný vznik Superligy | Video: Associated Press



Zdroj příspěvku

Scroll to top