Nejnovější Zprávy

Bleskový konec superligy? Chelsea a Manchester City se ji chystají opustit


Chelsea a Manchester City se podle britských médií a agentury AP připravují na opuštění projektu superligy, jehož pondělní vyhlášení vzbudilo odpor fotbalové veřejnosti. BBC uvedla, že kluby chystají dokumentaci, aby požádaly o odstoupení z plánované soutěže.

Chelsea a City patří k šesti anglickým klubům, které společně s triem týmů ze Španělska a Itálie tvoří dvanáctku takzvaných zakládajících týmů nové uzavřené soutěže. Superliga by byla přímou konkurencí Ligy mistrů a evropská unie UEFA i světová federace FIFA pohrozily klubům a jejím hráčům tvrdými sankcemi.

Proti účasti Chelsea v superlize dnes protestovala před stadionem Stamford Bridge zhruba tisícovka fanoušků. Mezi ně se vydal i dlouholetý brankář klubu a současný člen vedení Petr Čech, jenž je vyzýval, aby uvolnili cestu pro autobus dopravující tým k večernímu ligovému zápasu proti Brightonu.. 

Podle agentury Reuters se po zveřejnění zprávy o plánovaném odchodu Chelsea ze superligy změnily protesty fanoušků v oslavy.

Podle anglických novinářů navíc na svoji funkci rezignuje také šéf Manchesteru United Ed Woodward, jedna z hlavních postav celého projektu. Ten se kvůli superlize ocitl pod palbou kritiky z řad fanoušků i bývalých hráčů United. Proti projektu se navíc postavila i klubová legenda, bývalý kouč Sir Alex Ferguson.

Svoji účast v projektu údajně chtějí zrušit také Barcelona, Arsenal a Atlético Madrid. 

Vyhlášení superligy vzbudilo ve fotbalovém světě téměř jednomyslné odmítnutí. Fanoušci, hráči, národní svazy i ligové soutěže kritizovaly její uzavřený systém nerespektující soutěžního ducha. Vedení anglické Premier League dnes pohrozilo šesti superligovým klubům vyřazením.





Zdroj příspěvku

Scroll to top